Hirdetés

A Magyar Természetvédők Szövetsége határozottan kéri az Országgyűlést, hogy a hétfői zárószavazáson ne fogadja el az energiapolitikai koncepciót a jelenlegi állapot szerint, mivel az ellentétben áll a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiával.

Az Országgyűlés néhány hete egyhangúan fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS). A NÉS célul tűzi ki az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. Ez a stratégia felvázolja azokat a szakmapolitikai elveket, amelyekkel ezek a csökkentések elérhetőek, közte az energiapolitika elveit.

A NÉS-sel párhuzamosan a kormány benyújtotta a Parlamentnek a 2007-2020-as energiapolitikáról szóló koncepciót. A koncepcióhoz benyújtott módosító szavazatokról e hét hétfőjén döntött az Országgyűlés. A képviselők többsége által elfogadott módosítók olyan energiapolitikát rajzolnak ki, amely szöges ellentétben áll a NÉS egyhangúan elfogadott céljaival. Ezzel szemben a Parlament nem fogadta el azokat a kormánypárti és ellenzéki egyéni módosítókat, amelyek az éghajlatváltozási stratégiával és a környezeti célokkal való összhangot akarták megteremteni.

Az energiapolitikának az energiafelhasználás csökkentésén, a megújuló energiaforrások arányának növelésén keresztül hozzá kell járulnia a fenntartható fejlődéshez. Mivel Magyarország a fosszilis energiahordozók több, mint kétharmadát külföldön szerzi be, így a gazdaság, társadalom kiszolgáltatottsága is csökken, ha kevesebb fosszilis energiahordozót használunk fel. Az ország versenyképességét nem lehet az olcsó energiaárakon keresztül biztosítani, mert nem mi, hanem a világpiac határozza meg az árak alakulását. A megújuló energiaforrások használatának növelésén keresztül megszabadíthatjuk a társadalmat az állandóan növekvő gáz és olajáraktól, s az éghajlat-változási stratégiával összhangban, csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását is. – sorolja fel a legfontosabb célokat Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet igazgatója, a természetvédők szakértője. Ezek a célok az éghajlatváltozási stratégiában szerepelnek, ellenben kimaradnak a kirajzolódó energiapolitikából – teszi hozzá a szakértő.

A természetvédők levelet írtak a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, amelyben az ellentmondásra felhívták a figyelmet. Határozottan kérik a frakciókat, hogy a jelenlegi változatban ne fogadják el az energiapolitikai koncepciót, csak azután, ha az éghajlatváltozási stratégiával koherens szöveg jön létre. Emellett aggályosnak tartják, hogy a koncepció kiáll egy új atomerőmű fejlesztése mellett, úgy, hogy nincs Magyarországnak társadalmilag elfogadott, átfogó energiapolitikai stratégiája, amely az ilyen fejlesztés szükségességét megalapozná.

Nem szolgálja a magyar emberek érdekeit, ha az országgyűlés olyan energiapolitikát fogad el, amely nincs tekintettel a környezeti és társadalmi realitásokra, és a jövő gazdaságát a fosszilis energiák növelésével akarja fejleszteni. Elvárható az ország választott képviselőitől, hogy ne egy szűk gazdasági csoport, hanem a társadalom hosszú távú érdekeit tartsa szem előtt. Képmutatás lenne, hogy miközben Budapesten ülésezik az IPCC (ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete), a magyar parlament sutba dobja az egyhangúan elfogadott klímastratégiát – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

További információ:
Farkas István, MTVSZ ügyvezető elnök, 20-444-9779
Dóra Szilvia, MTVSZ kommunikációs vezető, 216-7297, 20-9454808, dora.szilvia@mtvsz.hu  
MTvSz-energiapolitikai javaslatok (42 KB word)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás