Hirdetés

Az Országos Területrendezési Terv módosításával katonai közigazgatás alá kerülnének természetvédelmi területek. A zöldek szerint a HM így tör utat a tubesi és a Kánya-hegyi beruházáshoz.

Törvénymódosítással próbál utat vágni a honvédelmi tárca a Tubesnek, és a Kánya-hegyre tervezett katonai hírközlési bázis megépítésének – tudta meg a Magyar Hírlap. Az újság információi szerint ma sürgősséggel terjesztik a parlament elé az Országos Területrendezési Terv módosítását. Ebben “kiemelt fontosságú katonai körzeteket” jelöltek ki úgy, hogy védett természeti területek és a Natura 2000-es hálózatba tartozó részek kerülnének katonai közigazgatás alá.

A minisztérium honvédelmi, nemzetbiztonsági és NATO-érdekekre hivatkozik, de ezeket közelebbről nem határozza meg. Közben természetvédő szervezetek tiltakoznak, véleményük szerint ez nem más, mint “honvédelmi érdeknek álcázott orvtámadás a Tubes-hegyi radarállomás és a Kánya-hegyi katonai hírközlési bázis ellen folyó civil tiltakozások megfékezésére”.


Ismét “radarveszély” – a CMM tiltakozik

A Civilek a Mecsekért Mozgalom arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg az Országos Területrendezési Tervet, mert annak a melléklete kiemelt honvédelmi objektum építésére ad lehetőséget – az Európa Úniós Közösségi jogi szabályozás ellenére – természetvédelmi területeken. Az alábbiakban a mozgalom lapunkhoz eljutatott tiltakozó nyilatkozatát olvashatják.

“Alulírott civil szervezetek tiltakozunk az ellen, hogy a Magyar Országgyűlés 2008. április 14-i ülésén az Országos Területrendezési Tervnek olyan módosítása kerül sürgősségi eljárással előterjesztésre, amelyben olyan „kiemelt fontosságú katonai körzetek” kerültek kijelölésre (Budapest, Pécs, Telkibánya, Debrecen stb. közigazgatási területe), mely védett természeti területeket és a EU Natura 2000 hálózatába tartozó különleges madárvédelmi, illetve kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területeket rendelne katonai közigazgatás alá.

Véleményünk szerint az Országos Területrendezési Tervnek ez a módosítása nem más, mint honvédelmi érdeknek álcázott orvtámadás a Tubes-hegyi radarállomás és a Kánya-hegyi katonai hírközlési bázis ellen folyó civil tiltakozások megfékezésére. A tervezett módosítás azonban ellentétes a közösségi jog szabályaival, s ezáltal sérti a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozását kihirdető 2004. évi XXX. tör-vényt (továbbiakban csatlakozási szerződést), mivel a csatlakozási szerződés 53. cikk alapján a csatlakozás időpontjától az új tagállamokat az EK-Szerződés 249. cikke és az Euratom-Szerződés 161. cikke szerinti határozatokat és irányelveket tagállamoknak be kell tartaniuk.

A közösségi jog elsőbbségének elve alapján 79/409/EGK Madárvédelmi-irányelvben és a 92/43/EGK Élőhelyvédelmi-irányelvben előírt tagállami kötelezettségek, azaz a Natura 2000 hálózatába tartozó területek és az ezen területeken található, a kijelölés alapjául szolgáló kiemelt jelentőségű és közösségi jelentőségű élőhelytípusok, közösségi jelentőségű növény- és állatfajok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése elsőbbséget élvez holmi álhonvédelmi érdekekkel szemben, ennélfogva az Országos Területrendezési Terv módosításának az Országgyűlés általi elfogadásával egy teljesen elhibázott, törvénysértő, a csatlakozási szerződést és a közösségi jogot semmibe vevő döntés születne, amely a Magyar Köztársasággal szemben újabb uniós eljárást vonna maga után az Európai Parlament és az Európai Bizottság részéről.

Mivel hasonló ügyekben jelenleg két vizsgálat is folyik Magyarország ellen, így a legkevésbé sem tenne jót hazánk egyre fogyatkozó presztizsének és az uniós támogatásokra igencsak rászoruló, s gazdasági mélyponton levő országunknak, ha a Magyar Országgyűlés megszavazná az Országos Területfejlesztési Terv módosítását.

Tiszántúli Természetvédők Társulata
Zsák Ferenc Tibor elnök

Civilek a Mecsekért Mozgalom
Dr. Vicze Csilla


Környezetvédő szervezetek közös nyilatkozata a Tubes védelmében

“…alulírott szervezetek csatlakozunk a Civilek a Mecsekért Mozgalom célkitűzéseihez, és kérjük a döntéshozókat, hogy vegyék figyelembe a lakosság és a természet szempontjait, ne építsék meg a tervezett radarállomást a Tubesen, sem a Zengőn és a Mecsek egyéb védett területein.”

NYILATKOZAT
2005 novemberében, amikor a miniszterelnök bejelentette, hogy a radarrendszer harmadik eleme a Tubesen épülne meg, a Zengő-koalíciót alkotó szervezetek közösen nyilatkozatot tettek közzé, amelyben az új helyszínt tudomásul vették. Ennek feltételéül azt jelölték meg, hogy a jelenlegi útfelület a természeti környezet rovására nem bővülhet, és kizárólag a honvédség által jelenleg kezelésben álló területet használhatják. A lokátor megépülését ezen felül abban az esetben tartották elfogadhatónak, ha az engedélyeztetési eljárást nyitottabban, demokratikusabb, átláthatóbb módon fogják végezni, mint ahogy azt a Zengő esetében és más katonai beruházás kivitelezésénél tették. E feltételek maradéktalanul nem teljesültek.
A Honvédelmi Minisztérium szakértői által készített hatástanulmány számos hibát, hiányosságot tartalmazott. Mind az építés, mind a radar üzemeltetése veszélyezteti a környező védett természeti területek ökoszisztémáját, valamint a pécsi ivóvízbázist, nem beszélve a nagyfrekvenciájú rádiósugárzások élettani hatásairól, amelyek még nem teljesen ismertek. A demokráciában méltányolandó szempontnak kell elfogadni egy közösség értékrendjét, vagy akár félelmét is. A Civilek a Mecsekért Mozgalom vezetésével létrejött példátlan lakossági megmozdulások mindeddig sikeresen ráirányították a figyelmet a fenti ellentmondásokra, és megakadályozták a Tubesre tervezett radartelepítést. Azóta számos civil szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, és összefogásukkal létrejött a Mecsek Koalíció.

Fentiek alapján alulírott szervezetek csatlakozunk a Civilek a Mecsekért Mozgalom célkitűzéseihez, és kérjük a döntéshozókat, hogy vegyék figyelembe a lakosság és a természet szempontjait, ne építsék meg a tervezett radarállomást a Tubesen, sem a Zengőn és a Mecsek egyéb védett területein.
Kelt: Pécs-Tubes, 2008. március 30.

Abay Nemes László, Pécsi Könnyűbúvár és Természetvédelmi Klub
Csonta László, Zöld Székelyföld Egyesület
Balogh Judit Anikó, FAUNA Alapítvány
Filó Andrea, Fehérvári Bence Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
Friedrich István, Zöld Völgyért Egyesület
Galambos Attila, ZÖFI
Hajósi Adrienn, Zöld Nők
Háncs Péter, Túravezető Oktatók Sportegyesülete
Herbert Tamás, Civilek a Zengőért Mozgalom
dr. Ilosvay György, Bojtos Ferenc Csemete
Kalas György, Ökológiai Studio Alapítvány
Karay Zsófia, Szemléletváltás az Életért Ember- és Környezetvédő
Közhasznú Egyesület
Kathi Zsigmond, Ózonpajzs Kör
Kiss Edgár, PROUT, Rügyecskék Alapítvány
Kovács Bence, Független Ökológia Központ
Kovácsné Farkas Judit, Káli-medence Környezetvédelmi Társaság, Salföld
Kővári János, Összefogás Pécsért Egyesület
Lajtmann József, Reflex Környezetvédelmi Egyesület
Lenkei Péter, Levegő Munkacsoport
Martinszky Ákos, GATE Zöld Klub Egyesület
Mezei Csaba, Greenpeace Magyarország
Mező János, Lehet Más A Világ Aktivista Klub – Pécs
Molnár Antal, Zöld Kör Föld Barátai Magyarországi Tagja, Középkertért
Egyesület, Pipacs Egyesület
Nagy Péter, Pannon Természetvédő Szövetség
Obermayer András, Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület
Pánovics Attila, Pécsi Zöld Kör
Peták Péter, Istenkúti Közösségért Egyesület
Priksz Gábor, E-Misszió Egyesület
Püspök Judit, Tiszta Élelmiszerért Mozgalom
Sallai R. Benedek, Nimfea Természetvédelni Egyesület
Sárszegi Attila, Kritikus Tömeg Pécs
Schmuck Erzsébet, Magyar Természetvédők Szövetsége
Tatár Antal, Bodrog Egyesület
Trombitás Gábor, Környezeti Tanácsadók Egyesülete
Szilágyi László, Humusz
Vay Márton, Védegylet
Vicze Csilla, Civilek a Mecsekért Mozgalom
Zentai Tamás, ARTÉRA Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás