Hirdetés
MTI

Az északi fehér orrszarvút próbálják megmenteni a kihalástól egy új klónozási módszerrel a Skót Királyi Zoológiai Társaság és az Edinburghi Egyetem kutatói. Ha ez a kísérlet sikerül, megpróbálkoznak más állatfajokkal is.

Ebből a vastagbőrűből szabadon csak egy tucatnyi él. Fennmaradását a sikeres klónozás biztosíthatja. A klónozás új technikájának lényege, hogy az északi fehér orrszarvúból kivett bőrminták sejtjeit „visszaprogramozzák” embrionális sejtekké. Ezeknek a sejteknek az a sajátosságuk, hogy egy specifikus szövetben kifejlődve létrehozzák a csírasejteket, amelyekből kifejlődnek a petesejtek és a sperma.

A visszaprogramozott sejteket ültetik be a déli fehér orrszarvúba, amelyből még 11 ezer példány él a 2006-os számlálás szerint és feltételezik, hogy az utódok között lesz olyan, amely teljesen azonos lesz az északi fajtával.

Ha ez a kísérlet sikerül, megpróbálkoznak más állatfajokkal is. A programon dolgozók között van Ian Wilmut, Dolly birka klónozója is, aki szerint az új technika nagyobb eredménnyel kecsegtet, mint a régi.

A módszert már mások is alkalmazzák. Egy massachusettsi biotechnológiai társaság például kínai kutatókkal együtt próbálja ki az óriás panda megmentésére. Tervek születtek az etiópiai farkas, az afrikai vadkutya és a törpeelefánt klónozására, sőt vannak olyan kutatók, akik úgy vélik: mivel a technika egyszerű, lehetne gondolni már az ember klónozására is – írta a La Repubblica című olasz lap.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás