A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Unió Fenntartható Fejlődési Stratégiájának egyik alapvető célkitűzése az éghajlatváltozás elleni küzdelem. Ennek keretében egy nemzetközi versenyt hirdettek, melynek első és második helyezettje is magyar csapat lett.

2006-ban „Az éghajlatváltozás rajtunk múlik! „címmel kampányt is indított, melyben a Bizottság fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy ha egy kicsit változtatunk napi életünkön, és életformánkon jelentősen csökkenthetjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és enyhíthetjük a Földünk éghajlatára gyakorolt terhelést. Sok esetben ezekkel a változásokkal pénzt is megtakaríthatunk. A kampány egyik fő célja volt az is, hogy a fiatalabb generációkhoz is eljuttassa ezt az üzenetet és arra ösztönözze a diákokat, hogy kevesebb energiát használjanak.

Ehhez a célkitűzéshez szorosan kapcsolódik az Európai Unió Intelligent Energy Europe programja által finanszírozott Kiotó az Otthonokban (Kyoto in Home) elnevezésű három éves projekt (2006-2009), mely 2006 januárjában indult a Kelet és Közép Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Magyar Irodája és további kilenc Európai Uniós országban működő 16 partner részvételével. A projekt céljai között szerepel hogy népszerűsítse a megújuló energiaforrások használatát otthonainkban, továbbá felhívja a figyelmet az egyén felelősségére a klímaváltozás elleni küzdelemben. Célja a fiatalok környezettudatosabb életmódra nevelése.

A projekt keretén belül a francia Környezet- és Energiamenedzsment Ügynökség ( ADEME L’Agence De l’ Environment et de Maitrise de l’ Energie) kifejlesztett egy ECOVILLE/ÖKOVÁROS nevű számítógépes játékot. A játék során a fiataloknak fel kell építeniük egy 15 000 fős lakosú várost úgy, hogy minden tekintetben megfeleljen a 21. század elvárásainak, ugyanakkor a lehető legkisebb terhelést jelentsen a környezetének.

Kétfordulós versenyt hirdettek meg a projektben résztvevő országok diákjai számára, annak eldöntésére, hogy melyik ország csapata tudja a legkörnyezetbarátabb várost felépíteni. A verseny magyarországi lebonyolítását a REC Magyar Irodája koordinálta. A versenyen 8 uniós tagállam 10-10 csapata indulhatott. A verseny kétfordulós volt. Az első fordulóban, a csapatok a saját országuk diákjaival mérték össze a tudásukat. A nemzetközi fordulón 8 ország 44 csapata vett részt. A továbbjutott magyar csapatokból kettő dobogós helyezést ért el.
A projektről bővebben itt olvashatnak >>>

Az Ökováros nemzetközi fordulóját Magyarországról a Trefort Ágoston Gyakorlóiskola és Gimnáziumból indult Hoang nevű négyfős csapata nyerte. A nyertesek: 1. Jánosi Gergely, 2. Kovács Solt, 3. Hajmichael Ádám, 4. Nguyen Hoang). Felkészítő tanáruk Dr. Schróth Ágnes.

A nemzetközi forduló második helyezettje a szintén magyar Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskolából indult Vívók nevű csapata lett. A nyertesek: 1. Csaba Bence 2. Héjja Márton 3. Farkas László 4. Horváth Barnabás. Felkészítő tanáruk Dr. Gerőcsné Czeglédy Irén vezette.

A magyar diákok győzelme több szempontból is büszkeségre ad okot. Egyrészt mutatja, hogy a magyar gyerekek a többi európai uniós ország diákjaihoz képest jól tájékozottak a környezeti problémákról, ami nagyrészt a megfelelő iskolai oktatásnak köszönhető. A győzelem azt is mutatja, hogy a magyar diákok érzékenyek és fogékonyak a környezeti problémákra, ami azért nagyon örvendetes, hiszen ők a jövő generáció tagjai akik már egészen más értékrend szerint élhetik le az életüket, amelyben a természeti környezet mint védendő érték jelenik meg, amellyel óvatosan és fenntarthatóan kell bánni, hogy az őket követő generációk is még élvezni tudják szépségeit és előnyeit.

A játék honlapja, ahol bárki térítésmentesen elérheti és játszhat vele >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás