Hirdetés

Hazánkban eddig nem honos fajt figyeltek meg az Európai Madármegfigyelő Napokon. A parti pityer (Anthus petrosus) Észak – Európában fészkelő madárfaj, mely tengerpartokon költ. Ezt a madárfajt hazánkban eddig nem látták.

Feltűnése nagy érdeklődést keltett madarász körökben, az EMN hétvégéjén így igazi kuriózummá vált ez a madár, azóta is több megfigyelő érkezik a felfedezés Duna menti zátonyához. 

Az MME Nomenclator Bizottsága, azaz a hazánkban megfigyelt madárfajokat számba vevő és az új fajokat elismerő szervezete még tárgyalja a parti pityer elfogadásának kérdését.

Az EMN két napja más érdekességeket is tartogatott számunkra. A Balaton Szigligeti-öblében egy fiatal sarki csért (Sterna paradisaea), egy fiatal ékfarkú halfarkast (Stercorarius parasiticus), valamint Apajon egy vándorpartfutót (Calidris melanotos) és három apácalúdat (Branta leucopsis) figyeltek meg a madarászok.
Emellett a szegedi Fehér-tavon egy fiatal laposcsőrű víztaposó (Phalaropus fulicarius), és a Balmazújváros melletti Virágoskúti-halastavon szintén két vándorpartfutó (Calidris melanotos) került a távcsövek elé.

Kapcsolódó anyagok:

Idén is dobogósak lettünk madármegfigyelésben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás