Hirdetés

Több, mint 31.000 darab tejes és üdítős kartondoboz gyűlt össze Budaörsön.

Magyarországon 100 italos kartondobozból mindössze 8 darab kerül a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe, holott ennek a csomagolóanyagnak a 75%-a papír, ami újrahasznosítható lenne. A statisztika javításához és környezetünk élhetőbbé tételéhez szemléletváltásra, környezettudatos hozzáállásra van szükség, amelynek kialakítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni. A Budaörsi Településgazdálkodási Kft., az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesüléssel valamint az ÖKO Pannon Kht-val közösen ezért hirdette meg a Doboz Napot. Budaörsön az akcióban résztvevő 3.200 általános iskolás és óvodás gyermek több, mint 31.000 darab, azaz kb. 1,2 tonna italos kartondobozt gyűjtött össze, amely mennyiség rekordnak tekinthető az idei Doboz Napok sorában. Az iskolák közötti versenyt 11.078 dobozzal a Kesjár Csaba Általános Iskola, míg az óvodák közötti megmérettetést a 3.539 dobozzal a Kamaraerdei Óvoda nyerte. A budaörsi akció fődíját, egy MP4-es lejátszót a Kesjár Csaba Általános Iskola diákja, Olaj György nyerte, aki egymaga 1.120 darab italos kartondobozt gyűjtött össze.

Dobozgyűjtők

Dobozgyűjtők

 

A Budaörsi Településgazdálkodási Kft. az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesüléssel és az ÖKO Pannon Kht.-vel közösen hirdette meg Budaörs általános iskoláiban és óvodáiban a Doboz Napot, az italos kartondoboz gyűjtőakciót. Az akcióban résztvevő gyermekek és iskolák értékes ajándékokért és díjakért gyűjtötték az otthonaikban feleslegessé, azaz hulladékká vált, de az ipar számára értékes másodnyersanyagot jelentő italos kartondobozokat, elősegítve ezzel e csomagolóanyag típus minél nagyobb mennyiségben történő újrahasznosítását.

„Bízunk benne, hogy az akcióban résztvevő gyerekek megtanulják és szüleiknek is megtanítják a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát. Reméljük, hogy a Doboz Nap meghirdetése óta egy italos kartondoboz sem végezte a gyerekek családjainak kukáiban, így ezek a visszagyűjtött és hasznosításra kerülő hulladékok már nem terhelik környezetünket, szeméttelepeinket. Reméljük továbbá, hogy a verseny után a szelektívgyűjtő edényben láthatunk csak laposra taposott italos kartonokat.” – mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

A Budaörsön megrendezett doboz napi italos kartondoboz gyűjtőakcióban 4 általános iskola: az 1. Sz. Általános Iskola, a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Kesjár Csaba Általános Iskola, az Illyés Gyula Gimnázium és a Kereskedelmi Szakközépiskola; valamint 8 óvoda: a Farkasréti Pagony Óvoda, a Zippel-Zappel Német Nemzetiségi Óvoda, a Kamaraerdei Óvoda, a Mákszem Óvoda, a Csicsergő Óvoda, a Csillagfürt Óvoda, a Vackor Óvoda, és a Kincskereső Tagóvoda vett részt.

Az Kesjár Csaba Általános Iskolában, a november 10-i Doboz Napon megtekinthető volt Magyarország legnagyobb, az 1 literes társánál 9.000-szer nagyobb, 4 méter magas italos kartondoboza is, az akcióban részt vevő lelkes, környezetvédő gyermekeknek pedig Doboz Dani, a kezdeményezés „fővédnöke” adta át jól megérdemelt ajándékaikat.

Érdekesség, hogy egy átlagos méretű fenyőfából 5.300 darab italos kartondobozt lehet készíteni. Szelektíven gyűjtve, majd újrahasznosítva, az ebből a dobozmennyiségből nyert újra-papírból, mintegy 700 db füzetet készíthető, amely további fákat menthet meg a kivágástól.

Budaörsön az italos kartondobozokat külön szelektív gyűjtőedényekbe kell dobni.. A visszagyűjtött kartondobozokat papírgyárakban hasznosítják. Ma már számos olyan papírgyár működik Európában, amely kifejezetten csak italoskarton csomagolás újrahasznosítására specializálódott. Közülük a Grätz melletti Mayer-Melnhof papírgyárba kerül a Magyarországon összegyűjtött italoskarton dobozok nagy része, míg a hazai papírgyárak közül, a Dunapack Zrt. foglalkozik italos kartondoboz újrahasznosítással.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás