Hirdetés
greenfo/mti

Mintegy 130 birkát és kecskét szedtek le sziklákról a rendkívüli helyzetek minisztériumának hegyi mentői az Altaj Köztársaságban egy példátlan akció keretében.

A minisztérium helyi részlegétől egy gazdálkodó kért segítséget, mert állatai éhes farkasok elől menekülve jó 200-250 méter magasra felmásztak a meredek sziklákra, s sem továbbjutni, sem lejönni nem tudtak. A birkák és kecskék több napig álldogáltak étlen-szomjan, mígnem gazdájuk kérésére megérkeztek a hegyi mentők, és több mint kétnapos munkával egyenként leeresztették a legyengült állatokat a sík területre.

A helyiek szerint ilyen sok állatot egyszerre még soha nem kellett menteni.

Az Altaj nagy kiterjedésű hegylánc Dél-Szibéria és Közép-Ázsia találkozásánál, Kazahsztán, Kína, Mongólia és Oroszország területén, jelentős része az Altaj Köztársaság területén van. Itt erednek többek között azok a folyók, melyekből az Ob és az Irtis, Nyugat-Szibéria két legnagyobb folyama keletkezik. A hegyvidék gazdasági tevékenységtől lényegében érintetlen, mintegy 1,56 millió hektárnyi oroszországi területeit az Altaj Arany-hegyei összefoglaló néven 1998-ban felvették az UNESCO Világörökség listájára.

A térség – amelyen három hatalmas természetvédelemi terület van – fontos szerepet tölt be a biológiai sokféleség megőrzésében, a rendkívül változatos tájak számos állatfajnak, köztük veszélyeztetett és csakis itt élő fajoknak nyújtanak menedéket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás