Hirdetés
greenfo/mti

Az amerikai állami és szövetségi hivatalok 1996 és 2006 között több mint 93 millió dollárt költöttek a Mojave-sivatagban élő sivatagi teknős megmentésére. Ez az összeg több mint amennyit például a grizzly medve, a szürke farkas vagy a kopasz sas fennmaradására fordítottak.

Ez a sivataglakó idejének nagy részét földalatti lyukakban tölti Utah, Kalifornia, Arizona és Nevada államok egyes részein. A sivatagi teknős kritikus élőhelye 24.860 négyzetkilométer nagyságú, amely négy amerikai szövetségi állam területén húzódik, magában foglal hét katonai létesítményt, négy nemzeti parkot és számos szövetségi, állami és megyei hivatalt. A fenyegetések listája hosszú a sztrádáktól kezdve az urbanizációig, a tüzekig és a betegségekig, az útról letérő járművekig és az éghajlatváltozásig.

Nincsenek jó biztonsági feltételeink a teknős számára – állapította meg Roy Averill-Murray, aki a nevadai Reno városában az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat sivatagi teknős mentési koordinátora. Az amerikai kongresszus által 1988-ban elfogadott törvény a veszélyeztetett fajokról évente fajonkénti kiadási jelentést követel meg. Ezt megelőzően senki sem tudta, hogy mennyit költenek a listán szereplő növények és állatok megmentésére – hangsúlyozta Valerie Fellows, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szóvivőnője.

Mennyibe kerül egy veszélyeztett állatfaj megmentése?

Messze a legtöbbet a lazacra valamint az oroszlánfókára áldoztak. Több százmillió dollárt költöttek ezekre a fajokra azóta, hogy 1996-ban a jelentések kiadása megkezdődött. A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat 2006. évi jelentése úgy becsüli, hogy 884 millió dollárt fordítottak a listán lévő több mint 1.100 fajra. A sivatagi teknősre 10,5 millió dollárt költöttek. Egy évvel később ez a ráfordítás több mint 11 millió dollár volt.

Utah délnyugati részén a teknősöket 1980-ban nyilvánították fenyegetetté. A minősítést 1990-ben kiterjesztették a Mojave-sivatag teknőseire. Azóta milliókat költöttek a nyomon követésükre, kerítésekre, hogy ne jussanak ki a sztrádákra, továbbá tanulmányokra egy légzési betegséggel kapcsolatban és egy halom hosszú távú tervre az állat életkörülményeinek biztosítása érdekében. Averill-Murray becslése szerint 111-187 ezer felnőtt sivatagi teknős van a kritikus élőhelyüknek minősített térségekben.

Az egyik legambiciózusabb terv az volt, hogy 770 állatot áttelepítsenek egy másik területére így biztosítva Fort Irwin, egy országos katonai kiképző központ kibővítését a kaliforniai Barstow város közelében. Az akció márciusban kezdődött, októberben azonban leállították, miután mintegy 90 teknős elpusztult, legtöbbjüket prérifarkasok ölték meg és ették meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás