A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Harmincöt évi szigorú védettség után újra vadászható a farkas az Egyesült Államokban. A természetvédelmi hatóságok a héten levették a ragadozót a veszélyeztetett állatok listájáról, amelyre 1974-ben került fel a faj.

Akkoriban a farkas majdnem kipusztult az Egyesült Államokban. “Időközben azonban újra magához tért, és önfenntartó lett a populáció” – indokolta a döntést Ed Bangs, az amerikai szövetségi vadvédelmi szolgálat farkasszakértője.

Az állatok kilövését azonban csak szigorú szabályok szerint engedélyezik. A vadászoknak az őszi idény kezdetével egyedi engedélyeket kell beszerezniük. Alaszka államban 8-11 ezer közöttire tehető a farkasok száma, a nagy tavaknál mintegy négyezer, a Sziklás-hegység montanai és idahói részén pedig ezerháromszáz ordas rója a vidéket. Wyomingban továbbra is védettséget élvez a mintegy háromszáz ott élő állat. Az állam kormánya azt szerette volna, hogy bármelyik farkast lelőhessék, amelyik felbukkan, ehhez azonban a szövetségi vadvédelmi szolgálat nem járult hozzá.

Bangs szerint tavaly a Sziklás-hegység északi részében kétszázhatvanöt farkast lőttek ki, mert szarvasmarhákra támadtak. Ennek ellenére ott is tovább nőtt az állomány. A vadászat engedélyezését öt év múlva újra felülvizsgálják. Az sem kizárt, hogy helyreállítják a védettséget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás