Hirdetés

2009. szeptember 4-én ünnepelte a Magyar Természetvédők Szövetsége megalapításának 20. évfordulóját a Pál-völgyi barlang kőfejtőjében. A következő kormány alatt fogadhatják el a klímatörvényt.

Húsz éve alapította meg a budai Várban 32 magyarországi természetvédő csoport a Magyar Természetvédők Szövetségét. Ma már a szövetség több, mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége, fő célja a természet egészének a védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. A szövetség tagjai Magyarország minden megyéjében jelen vannak és küzdenek a természeti értékek megóvásáért, a környezeti terhelések megelőzéséért. Nemzetközi szervezetekkel, kiemelten a Föld Barátai hálózattal együttműködve hangsúlyos szerepet játszanak Európa és a világ környezetvédelmi civil összefogásaiban. A szövetség kampányaiban kiemelkedő figyelmet fordít az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére, a fenntarthatósági szempontok integrálására a szakpolitikákba, a génmódosítás-mentes és természetbarát mezőgazdaság támogatására, a káros infrastruktúra és ipari beruházások elleni fellépésekre, valamint az ifjúság környezeti oktatására és nevelésére.

Láng István professzor köszöntője

Láng István professzor köszöntője

Az ünnepségen köszöntőt mondott Láng István, akadémikus, a Magyar Természetvédők Szövetségének, és az Országos Környezetvédelmi Tanács tiszteletbeli elnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Nagy Andor, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke, és Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára, aki elmesélte a megalakulás körüli politikai háttér harcokat.

szülinaposok
Szülinaposok

A köszöntők után a Molnár Antal vezette kerekasztal beszélgetésben emlékeztek vissza a résztvevők – köztük egykori alapítók – Ilosvay György, Schmuck Erzsébet, Sallai Róbert Benedek, és Szalay Tímea – a szervezet tagjai a szövetség 20 éves szakmai tevékenységére. Ezután koccintás, és születésnapi tortabontás zárta a programot. A rendezvény helyszínén a közel száz vendég megtekintette a Magyar Természetvédők Szövetségének elmúlt 20 évéről összeállított fotókiállítást.

Farkas István az ünnepségen hangsúlyozta: két évtizeddel ezelőtt azért alakultak, hogy a természet egészét védjék, beleértve az embert is. A szövetség vezetője legfontosabb eredményeik között tartja számon, hogy Magyarország ötpárti egyetértéssel megőrizte a génmódosított termékek tilalmát. Az MTVSZ jelenleg három fő területen dolgozik: a klímatörvény és az éghajlatvédelem; a területfejlesztés és regionális politika; valamint a természetvédelem és agrárügyek területén. A Magyar Természetvédők Szövetsége által kezdeményezett, majd ötpárti konszenzussal elindított klímatörvény-tervezés mutatja, hogy állampolgári összefogással is sikereket lehet elérni a környezetvédelemben – mondta Farkas István.

pezsgőzés
Pezsgőzés

Szili Katalin, az Országgyűlés és egyben a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanács elnöke felszólalásában kiemelte: az elmúlt 20 évben nagyot változott az egész világ, hiszen kiderült, hogy nem oldható meg minden csak “tőkelogikán”, hanem a társadalmi, szociális kérdéseket kell a gondolkodásunk fókuszába helyezni, a környezeti korlátok figyelembe vételével. Az MTVSZ fennállása alatt 110 tagszervezetet tömörítő hálózatot hozott létre. Szili Katalin megerősítette, hogy a tanács tudományos bizottsága már elkezdte a klímatörvény előkészítését. Az NFFT-nek a kampányidőszakra, 2010. február 28-ig kell elkészítenie a klímatörvény tervezetét. A szabályozás fő elemei között a fosszilis energiafelhasználás csökkentése, valamint az energiahatékonyság, illetve a megújuló energiaforrások növelése szerepelhet. Szili reményei szerint a tervezet az egy-, vagy kéthetes tavaszi ülésszakban a parlament elé terjeszthető, de ha nem lesz ülésszak akkor is beterjesztik, hogy a következő kormány már ezzel kezdhesse munkáját. A Házelnök aláhúzta: továbbra is teljes politikai támogatottsága van a klímatörvény gondolatának, amit az is bizonyít, hogy az NFFT eddigi ülésein minden kérdésben sikerült konszenzusos döntést hozni.

Boldog szülinapot!
Boldog szülinapot!

A klímatörvény tervezését nem a politikai összhang hiánya, hanem a kérdés bonyolultsága és példanélkülisége lassítja – mondta Nagy Andor (KDNP), az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke. Idáig egyedül Angliában fogadtak el egy “puha” klímatörvényt, amely csak a “nagyon messzi” 2050-re határoz meg céldátumokat. A következő kormány feladata lesz elfogadtatni a készülő klímatörvényt. A Fidesz kormányra kerülése esetén fontos kérdésnek tartja az Európában szinte egyedülálló jogszabály megalkotását. Nagy Andor kiemelte: a Fidesz környezetvédelmi politikájában – a vízgazdálkodás és a környezetvédelmi igazgatás megreformálása mellett – kiemelt szerepe van a klíma- és energiapolitikának. A zöld gazdaság megteremtése a válságból való kitörés egyik eszköze lehet, amely kevesebb nyersanyag és energia felhasználása mellett teremt újabb munkahelyeket – fejtette ki a zöld bizottság elnöke.
TOVÁBBI KÉPEK SAJTÓSZOBÁNKBAN  >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás