A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A nyugat-európai országokban a visszagyűjtött hulladékok aránya összességében eléri a 70-75 százalékot, s ezen belül a lakosság harmada, negyede gyűjt szelektíven. Nálunka lakossági begyűjtés még csak 15 százalékos.

Lényegében megoldott Magyarországon az iparban keletkező papír alapú hulladékok visszagyűjtése, annak több mint 40 százalékát már újra hasznosítják, ám a lakossági begyűjtés még csak 15 százalékos – mondta Farkas Hilda, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetgazdálkodási főosztályvezetője, egy békéscsabai szakkonferencián.

A szakember szerint a gazdasági válság nehéz helyzetbe hozta a szelektív hulladékgyűjtést, így a hazai papír- és műanyag alapú termékek begyűjtésével és újra feldolgozásával foglalkozó vállalkozásokat. Mindemellett komoly lehetőséget kínál a napokban átadott, osztrák érdekeltségű Dunapack papíripari beruházás, hiszen ez a gyár hulladék-papírból gyárt csomagolóanyagokat.

A műanyag alapú termékek újra hasznosítása már nehezebb feladat: nagyon komoly előválogatásra van szükség, ráadásul, például a PET-palackok visszagyűjtése tavaly nehezebbé vált, miután a kínai feldolgozók kevésbé importáltak Magyarországról. Azóta egyrészt élénkült a piac, illetve nálunk is beindult a feldolgozás, így esély van arra, hogy ezeket termékeket is újrahasznosítsák.

Farkas Hilda elmondta: az elektronikai gépek esetében célszerű lenne a tervezett átrakó állomásokon olyan feldolgozókat is létesíteni, amelyek képesek ismét használható állapotba hozni, és értékesíteni ezeket a termékeket. Mindemellett továbbra is kiemelten kezelik a környezettudatos ismeretterjesztést a lakosság körében, annak érdekében, hogy lehetőleg olyan termékeket vásároljanak a polgárok, amelyekről tudják, hogy utóbb nem a szemétdombra, hanem újrahasznosításra kerülnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás