A rovat kizárólagos támogatója

Az MTVSZ környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági szempontok miatt ellenzi a Dunaföldvárra tervezett bioetanol üzem kiemelt beruházássá minősítését. A szervezet a tervezett kormányrendelettel kapcsolatos véleményét eljuttatta Varga István gazdaságfejlesztési és Szabó Imre környezetvédelmi miniszterhez.

Január elején írták meg a hazai lapok, hogy az amerikai kivitelező cég, a Fagan, bioetanol-előállító üzem létesítését tervezi Dunaföldváron. Múlt hét csütörtökön már arról írt az MTI, hogy a kormány kiemelt beruházássá kívánja nyilvánítani az etanol üzemet. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapjára január 6-án feltett információk szerint január 8-ig lehetett véleményezni a kormányrendelet tervezetet.

Mindössze két és fél napot hagyott a minisztérium a rendelet tervezet véleményezésére. Nyilvánvaló, hogy ilyen rövid határidő alatt egyszerűen lehetetlen megalapozott, részletesen indokolt véleményt készíteni. Ráadásul ez ellentétes az elektronikus információszabadságról szóló (2005. évi XC. törvény) rendelkezéseivel – jelentette ki Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke. – Múlt pénteken levélben kértük a véleményezési határidő meghosszabbítását, de a mai napig nem kaptunk választ.

MTVSZ vélemény bioetanol ügyben (pdf 390 KB)

Tegnap az MTVSZ eljuttatta az illetékes miniszterekhez a bioetanol-előállító üzemmel kapcsolatos véleményét, amelyben részletesen indokolta, hogy környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági szempontok miatt ellenzi a kiemelt beruházássá minősítést. Az MTVSZ kifogásolja, hogy az etanol üzemet zöldmezős beruházásként kívánják megvalósítani. Természetvédelmi és éghajlatvédelmi szempontok inkább a felszínborítottság növelését teszik szükségessé. A Pannon Bioethanol Zrt. a tervezett beruházásba gabonából – elsősorban kukoricából – tervezi az etanol előállítását. Ez maga után vonhatja az élelmiszerek és a takarmány árának növekedését, ami a hús- és tejtermékek további áremelkedéséhez vezethet.

Egy olyan időszakban, amikor már az egymilliárdot is elérte az éhezők száma a világon, elfogadhatatlannak tartjuk egy olyan beruházás kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítását, amely a gabona (élelmiszer) gépjárművekben való elfüstölését szolgálná – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Ezen felül számos nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy a kukorica alapú etanolelőállítás energia mérlege negatív. David Pimentel (Cornell Egyetem) tanulmánya szerint a bioetanol előállítása 46%-kal több fosszilis energiát használ fel, mint az így nyert üzemanyag energia tartalma. Tehát könnyen lehet, hogy a tervezett beruházás növeli a fosszilis energia felhasználást.

A Pannon Bioethanol Zrt. egymaga 200 millió liter etanol előállítását tervezi. Ez a mennyiség várhatóan megduplázná a hazai termelő kapacitásokat , így az etanol célra felhasználandó gabona iránti igényt, s félő, hogy hazánk nem rendelkezik annyi gabona felesleggel, amely e tervezett üzemek alapanyag ellátását biztosítani tudná. A beruházás közvetlenül mindössze 77 munkahelyet teremtene, tehát a foglakoztatás sem indokolja a projekt kiemelt beruházássá minősítését. Jelen esetben egy ír beruházó (Ethanol Europe Ltd.) és egy egyesült államokbeli kivitelező cég projektjéről van szó, amely egy szintén egyesült államokbeli gabonaforgalmazó vállalattól (Cargill) vette meg a terület egy részét és szintén tőlük kívánja beszerezni a gabonát. Ráadásul a cég elsősorban külföldön kívánja exportálni a megtermelt etanolt és a nyereséget is kiviszik Magyarországról. Mindezek szintén nem támasztják alá, hogy ez egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházás legyen. – jelentette ki Fidrich Róbert.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint az energiafelhasználás csökkentésének nincs alternatívája. Az ilyen ellentmondásos beruházások helyett az MTVSZ a klímatörvény mielőbbi elfogadását, az energiafelhasználás csökkentését szorgalmazza. A mezőgazdaság problémáira sem az energianövények erőltetése ad választ, hanem a helyi élelmiszertermelés és kereskedelem támogatása. – hangsúlyozta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó anyagok:

Sukoró szisztéma?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás