Hirdetés

A német központú EuroNatur határokon átnyúló programokon dolgozik.

A nemzetközi zöld szervezet munkájáról Katharina Grund PR-munkatárs és Annette Spangenberg projektvezető számolt be a Greenfo-nak. Az alapítvány határokon átívelő kapcsolatokat épít a természetvédelem területén; célja mindig a biológiai sokféleség védelme. Tagjai európai perspektívájú tevékenységet végeznek: bár Németországban van a központ, a fő működési területek mégis Spanyolországban, Lengyelországban, illetve az észak-déli irányú Európai Zöld Sáv (European Green Belt) mentén találhatók. Egy időben Magyarországon is dolgozott az alapítvány, a Vértesben, de itt már befejezték a munkát. Az Euro-Natur minden helyszínen szorosan együttműködik a helyi emberekkel és civil szervezetekkel. A természet védelme érdekében egy természetvédőkből, politikusokból, kutatókból, gazdálkodókból és üzletemberekből álló hálózatot építettek fel, melynek kapcsolatait folyamatosan ápolják és fejlesztik. Az 1987-ben alapított szervezetnek két irodája van: a nagyobbik a délnémet Radolfzell-ben, a Bodeni-tó mellett, a másik pedig Bonn-ban. Összesen 19 alkalmazott dolgozik az irodákban, ebből tizenöten teljes állásban.

Vadászat helyett inkább madarászat

A vonuló madarak esetében nem csak a költőhely megőrzése fontos, hanem a vonulási útvonalak és telelőhelyek védelme is. Az EuroNatur tehát fellép azért, hogy a madarak által használt útvonalakon is óvják a madarakat. Megpróbálnak tenni az adriai vonulási szakaszon folyó illegális és legális vadászat ellen. A Balkánon rossz a helyzet a törvények szempontjából, és sok az illegális kilövés, valamint a vadászok erősen lobbiznak is. Ebben a helyzetben a természetvédők több dolgot is tehetnek: megpróbálják elérni a törvények módosítását, és konkrét helyszíneken is dolgoznak a vadászat ellen. Mindez valamennyire sikeres, de még sok mindent kell tenni. Az olasz vadászok a korábbi években több magyarországi botránynak is szereplői voltak; nemcsak hazánkba, hanem a Balkánra is járnak. Olaszország ugyanis javított a természetvédelem jogi helyzetén, a vadászok így más lehetőségeket keresnek arra, hogy madarakat tudjanak lőni. Az Euro-Natur azt próbálja bemutatni nekik, hogy inkább a madarászás jelenti a jövőbe vezető utat.

A Bojana-Buna delta Macedónia és Albánia határvidékén, ahol az EuroNatur a vándormadarak védelméért dolgozik. Fotó: Gabriel Schwaderer

A Bojana-Buna delta Macedónia és Albánia határvidékén, ahol az EuroNatur a vándormadarak védelméért dolgozik. Fotó: Gabriel Schwaderer

 

Vadak a vadonban

Az olyan, nagy területet igénylő emlősfajok, mint a hiúz, a medve és a farkas esetében szintén fontos a nemzetközi perspektíva. Az Euro-Natur keresi a lehetőségeket ezen fajok élőhelyének bővítésére, és felkészíti a helyi lakosokat az állatok felbukkanására. Németország Baden-Württemberg tartományában például kipusztult a farkas, de az esetleges visszatérésének eshetőségére kidolgoznak egy tartományi szintű kezelési tervet, mely munkában az EuroNatur is részt vesz.

Vasfüggöny helyett zöld folyosó

Az Európai Zöld Sáv értékes élőhelyek vonala az egykori Vasfüggöny mentén, amely folyosót formál a Barents tengertől a Fekete-tengerig. Három részre osztható: a fenno-skandináviai, a közép-európai és a balkáni Zöld Sávra. A közép-európai rész a volt Kelet- és Nyugat-Németországot elválasztó határ mentén húzódik. Az elgondolás lényege, hogy összekapcsolja a határok két oldalán lévő területek védelmét. Az Euro-Natur és partnerei megpróbálják elmagyarázni az embereknek, hogy az ő kis területük egy nagyobb kontextus része.

Albánia és Macedónia egymás mellett lévő, de a határ másik oldalán található területei nagyon különböznek egymástól – az albán részek túlhasznosítottak. Albánia az 1970-es évektől kezdve elkülönült, nagyon erősen őrizték a határzónát. Emiatt főként a határsávban tudott megmaradni az eredeti természet. Egy alkalommal az Euro-Natur macedónokat vitt el megnézni egy horvátországi programot, melynek keretében sikeresen bevezették a kisléptékű turizmust. Utána az embereknek lehetőségük volt bemutatni arra vonatkozó ötleteiket, hogy hogyan lehet jövedelmet is biztosító természetvédelmi tevékenységet folytatni. Az Euro-Natur projektjei ugyanis sokszor fenntartható fejlődés elemekkel is társulnak, hiszen olyan célokat tűznek ki, amelyek a természet és a társadalom számáraí egyaránt hasznosak. Az alapítvány viszonylag kicsi, 2500-5000 eurós (660 000- 1 300 000 forintos) támogatást nyújt az egyes programoknak. A szervezet tagjai hosszú távon gondolkodnak, a projektek pedig általában nemzetköziek. Lengyelországban van a legjobb gyakorlati (best practice) példa, amelyet az Euro-Natur bemutat más országokban is.

Szolgálati utak

Annette projektvezetőként sokat utazik – találkozókon vesz részt, és a helyszíneket is meg kell ismernie. Angolul érintkezik a projektpartnerekkel, akik pedig tolmácsolnak a helyieknek. Sok országban, ahol az EuroNatur dolgozik, más a mentalitás, mint a német – emiatt a helyi rendszerhez kell igazítani a módszereket. Annette szerint a változás sok időt és türelmet igényel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás