A rovat kizárólagos támogatója

Uniós támogatással a Kárpát-medence élővilágát bemutató állatház épül a Szegedi Vadasparkban; a látogatók a térségben egykor és ma is élő ritka ragadozókkal és madarakkal találkozhatnak majd itt, várhatóan már május végétől.

Veprik Róbert, az intézmény igazgatója elmondta, régi álmuk, hogy bemutathassák Közép-Európa állatvilágát is. A szakember szerint pedagógiai szempontból is fontos, hogy a gyerekek ne csak az egzotikus állatokkal találkozhassanak, hanem megismerhessék azokat az élőlényeket is, melyek mese- és mondavilágunkban szerepelnek.

A három kifutó és két madárröpde egy, a Szegedi Vadaspark és a Temesvári Állatkert által elnyert magyar-román határ menti együttműködést segítő pályázat támogatásából épülhet meg. A Szegedi Vadaspark az ország legnagyobb – 45 hektáros természetvédelmi területen található – állatkertje. Az intézményben az elmúlt hat esztendőben önkormányzati és pályázati forrásból, összesen mintegy 600 millió forintból húsz új bemutató épült.

A most induló fejlesztések nyomán érintőképernyős infopult is segíti majd a vendégek tájékozódást, és az intézmény honlapja is izgalmas szolgáltatásokkal bővül. A kifutókban webkamerákat helyeznek el, amelyek arra is lehetőséget nyújtanak majd, hogy a diákok akár az iskolai tanórák keretében megfigyeljék egy éppen a tanagyagban szereplő állat jellemzőit, viselkedését.

Az új állatházban – amely már május végén, a gyereknapon megnyílik – ritka, a Kárpát-medencében őshonos madarakat, a tervek szerint nyírfajdot és uhut, valamint ragadozókat, vidrát, aranysakált és farkast láthatnak majd. Az utóbbiak közül egy háromhetes nőstényt már a Szegedi Vadasparkban nevelnek. A kölyök a Veresegyházi Medve- és Farkasotthonból került Szegedre. Gondozói kézben nevelik, hogy mindinkább emberhez szoktathassák, s így később tűrje a látogatók közelségét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás