Hirdetés
greenfo/mti

Megnövelné a levadászható farkasok számát az egyesült államokbeli Montana állam. Tizenöt évvel a ragadozók visszatelepítése után a populáció olyan mértékben megnőtt, hogy meg kell tizedelni – jelentette be a halászatért, vadászatért és parkgazdálkodásért felelős állami bizottság.

Tavaly a vadászok hetvenöt farkast lőhettek ki, idén ennek legalább kétszeresét tervezik engedélyezni. Hivatalos adatok szerint megugrott azoknak az eseteknek a száma, amelyekben a ragadozók háziállatokra támadtak. Az idei lesz az első év, hogy csökkenteni akarják a teljes állományt a korábbiakhoz képest.

2009 végén Montanában 524 farkast számoltak össze, az Egyesült Államok északi részén lévő Sziklás-hegységben élő állományt pedig több mint 1700 példányra becsülik.

Nyilvános konzultációs időszakot követően a hatóságok júliusban döntenek arról, hogy 150, 186 vagy 216 farkas kilövésére adnak-e engedélyt.
Az 1990-es évek közepe óta nagyszabású populációnövelő programot hajtottak végre a Sziklás-hegységben, ahol csaknem teljesen kipusztultak a szürke farkasok. Kanadából hozott állatokat telepítettek be a területre. Azóta évente átlagosan 24 százalékkal gyarapodott a farkasállomány Wyoming, Montana és Idaho államokban.

Kapcsolódó anyagok:

Budapesten a világ leghíresebb farkaskutatója

Ismét engedélyezik a farkasvadászatot Svédországban

Farkasok menthetnék meg a skót felföldet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás