Hirdetés

400 millió forintból megújulnak az ELTE Füvészkert trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményei, a műemléki védettségű Pálmaház és környéke.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Az ELTE Füvészkert trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményeinek megújítása a műemléki védettségű Pálmaház és környékének rekonstrukciója keretében” című KMOP-3.2.1./ B- 09-2009-0005 jelű pályázatát a regionális Fejlesztési Programok irányító Hatósága vezetője 398 960 000 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte 100 %-os intenzitás mellett.

Ez azt jelenti, hogy a műemléki védettségű Pálmaház a kb. 1 évig tartó rekonstrukció során teljesen megújul: új gépészetet, világítást, üvegfelületeket és külső felújítást is kap úgy, hogy a benne élő, felbecsülhetetlen értékű trópusi és szubtrópusi növényzet nem sérülhet. A látogatók kényelmét akadálymentesítés is szolgálja, hogy minél többen gyönyörködhessenek majd az egyedülálló meleg égövi növényzetben. Ezzel az ott élő növények szebb és biztonságosabb környezetben növekedhetnek tovább, a megnövelt terekben jobban meg lehet figyelni őket, és a gyűjtemény fejlesztésére is lehetőség nyílik. A pályázat során a trópusi haszonnövények tematikus gyűjteményét 152-ről 170-re, a pálmafélék gyűjteményét 153-ról 160-ra, a szubtrópusi tájak tematikus gyűjteményét 168-ról 180-ra növeljük. A Pálmaház környékén élő mediterrán növényzet köre is bővül. A pályázat megvalósulása 2011. augusztus 31.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Tematikus és gyűjteményes kertrészek felújítása az ELTE Füvészkertben a biológiai sokféleség megóvását segítő ex situ növénymegőrzés erősítése érdekében” című KMOP -3.2.1/B-09- 2009-0007 jelű pályázatát a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága vezetője 247 331 250 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte 100 %-os intenzitás mellett. Ezzel az itteni egyedülálló gyűjtemények bővülnek, egyre nagyobb lehetőséget adnak a tudományos kutatási, oktatási és ismeretterjesztési tevékenységre. A felújítás után az ELTE Füvészkert a magyar és nemzetközi kötelezettségeinek teljesítésével még színvonalasabban teljesíti oktatási és ismeretterjesztő feladatait, és elősegíti az európai botanikus kertek kölcsönös kapcsolatainak fejlesztését. Az ex situ növénymegőrzés (azaz a védett növények nem saját élőhelyen történő megőrzése) a botanikus kertek világszerte egyre inkább nagyra értékelt feladata ezzel egyre teljesebben valósulhat meg. Megújul a nagy pesti árvíz egyik utolsó, és még látható színtere, a ligeterdő, amely bővülő élőhelyet nyújt a város közepén élő mocsári teknős kolóniának, és több más, Füvészkertben élő rovarnak és madárnak. Az akadálymentesített terek jobban megközelíthetőek lesznek, a látogatók még több csodálatos növényben gyönyörködhetnek, s a Kert kevésbé ismert területei is gazdagodnak a felújítás során. Az új kút fúrásával víztakarékosabbá válhat a vízfogyasztás – és egyenletesebb lehet az öntözés a Kert egész területén, de különösen a kiserdőben.

Megújul az eddig is nagyon népszerű Ázsiai kert, a Sziklakert, bővül a Rosarium is, amely a hazai nemesítésű, méltán világhírű rózsafélék bemutatását is lehetővé teszi. A projekt keretében 7605 m2 terület élőhely újul meg, 3 újabb növényápolási berendezés (fűkasza, hidrosztatikus fűnyíró, benzinmotoros sövényvágó), és 3 db informatikai eszköz (gyűjteménykezelési modul, természetvédelmi modul, hálózati szoftver) beszerzésére is sor kerül.

Az ELTE Füvészkert hosszú távú céljai a veszélyeztetett természeti értékek megóvása, génállomány megőrzése, optimális élettér megteremtése és fejlesztése. Az ex situ növényvédelem fenntartása és fejlesztése, valamint az ex situ növényvédelemmel foglalkozó szervezetekkel történő szakmai együttműködés erősítésének elősegítése. Cél továbbá, hogy a botanikus kertek között a térségben meghatározó szerepe legyen. Az európai, botanikus kerteket érintő jogalkotási fórumokon szintén meghatározó szerepet kaphasson az ELTE Füvészkertje.
Az oktató, ismeretterjesztő funkció mellett a Kert tudatosan vállalja, hogy hidat képez a modern városi élet és a régmúlt kulturális öröksége között. A pályázat megvalósulása 2011. augusztus 31.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás