A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A klímaváltozás kihat a varangyok és a szalamandrák szaporodási időszakára – olvasható a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban megjelent cikkben, mely az első bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás befolyásolja a kétéltűek reprodukcióját.

A kutatók megállapítása szerint két faj őszi szaporodása későbbre tolódott, két másik faj téli nemzőidőszaka viszont korábbra került, mint a megelőző években. Hat további béka- és varangyfaj esetében nem találtak szignifikáns változást.

Brian Todd, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója kollégáival 30 évvel ezelőtt hálót állított fel egy dél-karolinai mocsaras terület köré, és folyamatosan vizsgálta a fennakadó állatokat. “Harminc évnyi adatot elemeztünk ki tíz kétéltűfaj szaporodási időszakára vonatkozóan… És feltártuk a késleltetett szaporodás első klímaváltozással összefüggésbe hozható bizonyítékát – hangsúlyozták a cikkben. – A reprodukciós időszak változásának üteme a leggyorsabbak közé tartozik, amelyet valaha kimutattak bármilyen ökológiai eseményről.”

A szaporodási időszak eltolódása az átlagos éjszakai hőmérséklet 1,2 Celsius-fokos emelkedése mellett ment végbe. “Eredményeink rávilágítanak a kétéltűek környezeti változásokra való érzékenységére, és aggodalomra adnak okot a folytatódó felmelegedés fényében” – áll a tanulmány következtetésében.
Hasonló kutatások korábban kimutatták, hogy egyes észak-amerikai és európai madárfajok északabbra húzódtak a felmelegedés miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás