A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nabu.de

Linden és Pohlheim között Hessen tartományban egy hónapja egy sérült, sánta farkas kóborol. Természetvédők szerint az állat a hat német falka egyikéből származik, Szászországból vagy Brandenburgból.

A hesseni NABU (Német Természetvédelmi Szövetség) határozottan rossz ötletnek tartja a sérült állat kilövését. Gerhard Eppler szerint „jó túlélési esélyei vannak egy sánta farkasnak.” A NABU még a nyugtatólövedékes befogást is felesleges izgatásnak tartja és azt követeli a hesseni környezetvédelmi minisztériumtól, hogy hagyjon fel az állat vadászatával. Németországban a farkas természetvédelmi oltalom alatt áll.

Fiatal farkasok vándorúton

Lehetséges, hogy egy olyan fiatal farkasról van szó, mely több száz kilométerről, Szászországból vándorolt ide. Már több, mint száz farkaskölyök született ott az elmúlt években. Sokan közülük vándorútra keltek. Az egyik négy évvel ezelőtt az észak-hesseni Renhardswaldig jutott. Az ürülék génanalízise és egy szőrcsomó igazolta, hogy az ordas nem állatkerti szökevény, hanem a német-lengyel határvidékről származik. Azóta ezt a farkast már hatvanszor észlelték.
Egy és két éves koruk között a legtöbb fiatal farkas vándorútra kel. A nagy távolság nem akadály egy farkas számára: az egyik állat egy jeladóval Fehéroroszországig jutott. Október végén bebizonyosodott, hogy egyikük a Baltikumból, 1000 kilométer távolságból az Alpokba csatangolt.

A visszatelepülést segíteni kell

1841-ben lőtték ki az utolsó farkast Hessenben, ami ma Darmstadtban, a tartományi múzeumban lóg vitrin mögött. „150 évvel a kihalása után végre ismét vannak farkasok Németországban“ – magyarázza Eppler. Elfogadhatatlan, hogy egy új észlelés miatt a kilövést fontolgatják – még a „kegyelemlövés” sem indok. A közép-hesseni farkas elegendő mennyiségű táplálékhoz juthat: az utak mentén mindenütt találni halálra gázolt állatokat. Az ordasok rugalmasak, nagy mennyiségű egeret fogyaszthatnak, ha más táplálék nem áll rendelkezésre. Szászországban van egy sánta, fél szemére vak farkasszuka, aki 2005 óta rendszeresen felneveli a kölykeit. Ossenburg közelében is sokáig élt egy háromlábú farkas. Terjeszkedésüket támogatni kell.

Ki látta a farkast?


Az embernek nem kell félni a farkastól, nem támad – nyugtatnak a természetvédők. Hétfőn is sikerült a rendőröknek 50 méterre megközelíteni az állatot. Elővigyázatos állatok, ezért elkerülik az intenzíven használt területeket, ezt olasz tapasztalatok is megerősítették. Annak ellenére, hogy 20.000 farkas él európában, az elmúlt években nagyon kevés esetben támadtak emberre. Egy norvég tanulmány szerint a legtöbb farkastámadás a veszettségre vezethető vissza, ez Hessenben 2005 óta nem fordult elő. Sokkal gyakrabban történt azonban, hogy kutyák támadnak az emberre. A farkas befogása ezért csak akkor lenne indokolt, ha természetellenes magatartást mutatna. De ebben az esetben erről szó sincs. A NABU kéri, hogy aki a közép-hesseni farkast látja, jelentkezzen az egyesületnél. A szervezet üdvözli a rendőrség keddi döntését, hogy felhagynak a farkas további keresésével.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás