A rovat kizárólagos támogatója

Legalább 40-50 olimpiai érmes magyar sportoló vett részt tegnap este azon a Klíma Klub és a Magyar Olimpiai Bizottság által szervezett demonstráción, amely a Föld klímaváltozásának jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az eseményen, melynek fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, védnöke pedig Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt MOB-elnök, mintegy 500-an jelentek meg, köztük olyan legendás magyar sportolók, mint Gedó György ökölvívó, Balogh Gábor öttusázó, Verrasztó Zoltán úszó, Foltán László kenus, Martinek János öttusázó, Rákosi Gyula labdarúgó, Rejtő Ildikó vívó, vagy Dömötör Zoltán vízilabdázó, aki egyben az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke.

“Hosszútávon akár a téli olimpiákat is veszélyeztetheti a klímaváltozás, amelyet környezetvédelemmel lehet megelőzni. A Nemzetközi és a Magyar Olimpiai Bizottság számára is fontos feladat ez, ennek megfelelően mindkét szervezet külön programokat szervez. – mondta Babati Lajos, a MOB marketing és szervezési igazgatója. – A MOB tudatosan neveli a sportolókba a környezetvédelmet, ezért rendez időről időre szemétszedési, ültetési akciókat”.

Földmentő akció

Földmentő akció

 

A látványos és jó hangulatú felvonulás résztvevői között neves hazai sportolók, olimpikonok, közéleti személyiségek, civil szervezetek és magánszemélyek vettek részt, tettek hitet a környezet védelme mellett. A sportolókat a séta során az Európai Unió 27 tagállamának színes népviseleteibe öltözött lányok kísérték, ezzel is szimbolizálva az összetartozást és az környezetvédelem ügyének egyetemességét. A felvonulás előtt a résztvevők megfogalmazhatták gondolataikat a klímaváltozással, a Föld környezetének jövőjével kapcsolatban a „Klíma üzenet” táblákon.

A Clark Ádám térről induló és a Lánchídon áthaladó jó hangulatú, békés séta után a Magyar Tudományos Akadémia előtt felállított színpadon Csurka Gergely a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke köszöntötte, kiemelve, hogy a sportolóknál talán senki sem tudja hitelesebben közvetíteni a Klíma Klub által megfogalmazott célokat. Pintér Tibor színművész a színpompás népviseletbe öltözött lányok és a hatalmas földgömb díszlete előtt részletet adott elő Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából. Farkas Andrea a Klíma Klub elnöke köszöntötte a résztvevőket. Gergely István főpolgármester helyettes Tarlós István, Budapest főpolgármesterének – a rendezvény fővédnökének – üzenetét tolmácsolta. Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok és Kozmann György kenus világbajnok arról beszélt, hogy a sport és az egészséges környezet védelme szorosan összefügg. Ahogyan a sportolók, ugyanúgy mindenki ugyannak a csapatnak része. A rendezvényt Pintér Tibor nagyszerű előadásában a Honfoglalás betétdala zárta.

A Farkas Andrea, a Klíma Klub elnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy tenni és cselekedni kell az élhetőbb jövőért, és nem várhatunk mindig másra – magunknak kell alkalmazkodni, változni. Anyáknak, felnőtteknek, sportolóknak, tanároknak, önkormányzatoknak, médiának, mindenkinek példát kell mutatni. A tudatosabb fogyasztás és vásárlás az energiával hatékonyabb bánásmód mind azt segíti elő, hogy ezt a fenntarthatatlan életmódot fenntarthatóvá tegyük.

Az alábbi linken megtekintheti a helyszínen készített képeket 

Eredetileg azt tervezték, hogy az esemény kapcsán lezárják a Lánchidat, de a Duna áradása miatt az autósok nem használhatják a rakpartokat, s az így nehézkesebbé váló közlekedés azt eredményezte, hogy a szervezők és a Budapesti Közlekedési Központ közös döntése értelmében a résztvevők a járdán vonultak át a pesti oldalra.

A rendezvény a Szentendrén ma sorra kerülő harmadik Magyarországi Klímacsúcs bevezető eseménye volt. Farkas Andrea, a Klíma Klub vezetője arról számolt be, hogy a konferencián a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás lesz a legfontosabb téma.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás