Hirdetés
greenfo/mti

Hivatalos uniós eljárást indít Svédország ellen az Európai Bizottság az európai jog szerint védettnek számító farkasok vadászatának újbóli engedélyezése miatt.

Andreas Carlgren környezetvédelmi és Eskil Andersson agrárminiszter reagáló közleményükben hangsúlyozzák, hogy Svédország farkaspolitikájáról elsősorban helyben kell dönteni, nem pedig Brüsszelben. “Biztos vagyok benne, hogy el tudjuk majd oszlatni azokat a kételyeket, amelyeket a bizottság megfogalmazott farkaspolitikánkkal szemben” – fogalmazott Carlgren újságírók előtt.

A zöldminiszter közlése szerint a 2009-ben hatályba lépett új farkasprogram célja a beltenyészettől sújtott állomány “genetikai feljavítása”. Ennek érdekében még idén új farkasokat telepítenek be az országba Finnországból és más keleti területekről – tette hozzá. Carlgren kilátásba helyezte, hogy 2012-ben is folytatódhat a vadászat, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy minden évben felmérik az állományt, és ez alapján döntik el, szükség van-e a vadászati kvóták kiadására.

A svéd hatóságok tavaly december közepén jelentették be, hogy 2011. január 15. és február 15. között újabb farkasvadászati szezont hirdetnek, ezúttal összesen 20 állat kilövését engedélyezve a kijelölt vadászoknak. A skandináv ország parlamentje – 1964 óta először – 2009-ben adott engedélyt a vadászat folytatására: akkor a téli szezonban 27 egyed kilövését engedélyezték, amit a vadászok négy nap alatt el is végeztek. Idén sem tétlenkedett a több mint 6700 engedéllyel rendelkező vadász, a húsz állatból tizennyolcat már leterítettek.

A döntés hátterében az áll, hogy az utóbbi évtizedekben elszaporodtak a farkasok Svédországban, és egyre nagyobb veszélyt jelentettek a juhokra és rénszarvasokra. A parlament határozata értelmében az ország teljes farkasállományát 210 egyedben kell maximálni – ezt egyébként az Európai Bizottság “önkényes plafonnak” nevezte – , és az állatok 20 falkában élhetnek az ország területén. Ezzel összhangban évente 20 kölyök születhet a következő öt évben, a túlszaporodott régiókban pedig vadászati kvóták kiadásával fogják vissza az egyedszámot.

Környezetvédők elsietettnek, kegyetlennek és koordinálatlannak nevezték a vadászatot. A Természetvédelmi Világalap (WWF) álláspontja szerint a döntés nélkülözi a tudományos megalapozottságot, teljesen véletlenszerű, és azzal fenyeget, hogy nagyszámú genetikailag értékes állattal végeznek. Tom Arnbom, a szervezet ragadozókkal foglalkozó részlegének vezetője szerint a kilövések nem segítenek a svéd farkaspopulációt sújtó beltenyészeten sem.

Monica Eriksson, a svéd környezetvédelmi ügynökség illetékese szerint ugyanakkor semmi véletlenszerű nincs a vadászatban. Mint mondta, azokon a területeken, amelyekről ismert, hogy eltérő génállománnyal rendelkező “bevándorló” farkasok vagy utódaik lakják, nem adnak ki engedélyt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás