Megérkezett a tavaszt hozó gólya

greenfo/mti

2011. március 5. 13:30

Pár nap késéssel megérkezett Charlie, a vörsiek tavaszt hozó gólyája a Kis-Balatonhoz közeli somogyi településre.

Farkas László polgármester beszámolója szerint az elmúlt napokban már aggódva figyelte a házukkal szemben lévő üres fészket, hiszen a korábbi években Charlie ilyenkor már javában szépítgette, rendezgette a villanyoszlop tetején épített fészkét, hogy a néhány nap késéssel érkező párja mindent rendben találjon.

A polgármester azért is aggódott, mert gólyájukhoz hosszú éveken át naptár lehetett igazítani, ugyanis mindig elsőként, napra pontosan február 26-én érkezett, s rá néhány napra valóban be is köszöntött a tavasz. Mostani késését - ahogy néhány korábbi alkalommal is - az elmúlt napok télies időjárásával magyarázza a lakosok által már gólyafelelősnek titulált Farkas László.

- Úgy láttam, most kicsit elcsodálkozott a mi Charlie-nk - mesélte a polgármester, arra utalva, hogy novemberben a fészek nagy súlya alatt eltört a tartókosár, ezért le kellett szedni. A szakemberek kicserélték a vasszerkezetet, és a régi, már 80 centiméter magasra rakott fészekből egy alapot visszatettünk, amit persze még építgetni kell tovább - tette hozzá Farkas László.

A vörsiek szeretett gólyája 13. éve jár vissza, s hogy valóban nem más bitorolja a fészkét, arra a polgármester szerint az is bizonyság, hogy egyik szárnya a fészekért vívott küzdelemben két éve megsérült. Az azóta kissé lógó szárny kétséget kizáró ismertetőjele lett. Ahogy Charlie-nak a sérült szárny, úgy Vörsnek szinte védjegyévé vált a hűséges gólya. Érkezésének híre mindig futótűzként terjed a faluban. Farkas László pedig most is meggyőződéssel vallja: "Megérkezett Charlie, néhány nap, és itt a tavasz". Az előrejelzés szerint a jövő hét közepétől enyhül az idő.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés