A rovat kizárólagos támogatója

Az IUCN szakemberei szerint három tonhal fajnál áll fenn a kipusztulás veszélye és félő, hogy védelem nélkül kettő másik is hasonló helyzetbe juthat.

A bolygón élő nyolc tonhal fajból öt van veszélyben a természetvédők szerint, ezért a szakemberek azonnali intézkedéseket sürgetnek a túlhalászat leállításáért. Három tonhal faj már a kipusztulás szélén áll és másik kettőre is hasonló jövő várhat, ha nem teszünk semmit. A Science hasábjain közzétett tanulmány szerint nemcsak a tonhalakat fenyegeti a kihalás, de a kardhalakat és a makrélákat, valamint a marlinokat is. 61 ismert fajból hétnél már aggasztó jelek mutatkoznak, mert a populáció rohamosan csökken.

Sajnos számos fajnál elhúzódnak a természetvédők által sürgetett intézkedések, vagy szemet hunynak azok felett, mivel ezeknek a fajoknak a halászata óriási profitot termel. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a nemzetközi halásztársaságok egyszerűen kihalásszák a halállományt és az nem tud megújulni. Az IUCN vizsgálata szerint a kékuszonyú tonhalak mindegyike: a déli, az atlanti és a csendes-óceáni faj is az összeomlás szélén áll, mivel évről-évre túlhalásszák az állományt a jelentős profit reményében.
A déli tonhal már a fokozottan veszélyeztetett fajok közé került a Vörös Könyvben, az atlanti tonhal pedig a veszélyeztetettek között található.

A nagy szemű tonhalak már a kihalás szélére sodródtak, míg a sárgaszárnyú tonhalak és az albacore tonhalak közel állnak a védetté nyilvánításhoz. A fehér és két marlinokat is a kihalás fenyegeti. Dr Kent Carpenter, az IUCN tengeri élővilág szekciójának vezetője és a tanulmány szerzője szerint mind a három tonhal faj eltűnhet a Földről, mert az állományok bármikor összeomolhatnak a túlzott halászat miatt.
A déli kékszárnyú tonhalnál már ennek látható jelei vannak és igen kicsi a remény, hogy helyreállhat a populáció. „Ha nem történik változás a halászatban, akkor az Atlanti-óceán nyugati részén a kékszárnyú állományok tönkremehetnek és kérdéses, hogy az 1970-es években tapasztalt helyreálláshoz hasonlóan tudnak-e ismét megújulni.”

A túlhalászott halfajok nagy része a tengeri tápláléklánc csúcsán van, mivel ragadozók, így számuk csökkenése számos rossz folyamatot idéz elő a nyílt vizekben. Az is gond, hogy a tonhalak sokáig élnek, és reproduktivitásuk épp ezért lassú folyamat. A természetvédők szerint az egyetlen megoldás az lehet, hogy az állományok helyreállása idejére egyszerűen fel kell függeszteni a halászatukat, amely félő, hogy az illegális halászatot erősíti majd. Ezért arra is szükség lenne, hogy az eddiginél is szigorúbban kövessék nyomon a tonhalak nemzetközi kereskedelmét.

Kapcsolódó anyagok:

Sokkoló jelentés a tengeri élővilágról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás