Hirdetés

A Szekszárdi Szüreti Napok keretében adták át a várost övező lösz szurdikokban kialakított két tanösvényt.

A tanösvények létrehozására a Zöldtárs Alapítvány és a Szekszárdi Turisztikai Non-Profit Kft. nyert el 680 ezer forintot a budapesti Zöldiránytű Alapítvány pályázatán, melyhez Szekszárd MJ Város Önkormányzata is hozzájárult további 100.000 Ft-tal.

A két útvonal nem csak földtani szempontból ismerteti meg az érdeklődőket a szurdikokkal, hanem bemutatja azok élővilágát, és a hozzájuk kapcsolódó kulturális értékeket is.

Az összesen tizenegy állomást tartalmazó tanösvények a belvárosból indulnak. A 4,25 kilométeres Parászta-tanösvény a Faddi-tetőn és a Csontos-szurdikon keresztül halad. Az ösvényt kísérő löszfalak régi költőhelyei a fokozottan védett gyurgyalagnak, a Csontos-szurdik pedig – amint a neve utal rá – avar régészeti lelőhely, a löszmélyút falában ma is állati és emberi csontok fedezhetők fel. Feltárás híján azt feltételezik, hogy egy nem ismert csata után ásott tömegsírt rejt a szurdok.

A 6 kilométeres Benedek-szurdik tanösvény a Benedek-völgyben húzódó, szűk Szücsény-szurdikon át vezet a Cserhát-tetőre, ahonnan a Gemenctől a sötétvölgyi tájvédelmi körzetig nyúló panoráma tárul a turisták szeme elé.

A Zöldtárs Alapítvány szerint a Szekszárdi-dombság Magyarországnak az eróziótól egyik leginkább veszélyeztetett kistája, ugyanakkor a mély völgyek, meredek falú szurdokok búvópatakjaikkal és löszhídjaikkal egészen különleges képet nyújtanak. A lösz szurdikok helyi védelem alá helyezését már több szekszárdi civil szervezet is kezdeményezte.

A jövő héten a Zöldtárs Alapítvány egy borkóstolóval, és szakmai vezetéssel egybekötött túrát szervez a Benedek szurdik tanösvényen.
A túra időpontja: 2011. szeptember 20. (kedd) 16.00-18.00
Találkozó: A Tourinform Iroda előtt Szekszárdon a Béla király tér 7. szám alatt. A túrát vezeti: Varga Zsolt, a Duna Dráva Nemzeti Park munkatársa

A túra végén a Zöldtárs Alapítvány szeretettel meghívja a megfáradt túrázókat a Grünfelder-Czéh pincészet (Szekszárd, Bocskai köz 22/d). borkóstolójára. A szervezők az első 50 jelentkezőnek tudják az ingyenes borkóstolót felajánlani, ezért amennyiben részt kíván venni a kóstolón, úgy minél előbb jelentkezzen a Zöldtárs Alapítványnál. További információ: Gaál Zsófia, 20/299-8960

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás