A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Szükséges rosszból óriási lehetőséggé válik az Európai Unióban a használt elemek és akkumulátorok újrafeldolgozása Herczog Edit európai parlamenti képviselő szerint. Egy átlagos háztartásban kb. száz elemet lehet találni. A fogyasztói szokásokról frissen végzett kutatások szerint a legtudatosabb visszagyűjtő a 45-60 éves korosztály.

A védnökségével az EP-ben megrendezett gyűjtési nap alkalmából a képviselő kifejtette: míg régebben az elemek visszajuttatása egy "negatív hangulat" megelőzésére szolgált ("mindenki úgy gondolta, hogy az elem veszélyes hulladék, amelytől a legjobb megszabadulni"), mára a légkör megváltozott, és egyértelművé vált, hogy az elem és akkumulátor az európai kutatásfejlesztés egyik központi összetevője, hiszen "az energiapolitikában és a közlekedésben a továbblépés nem képzelhető el az akkumulátorok forradalmi megújítása nélkül".

Ma például már tudjuk, hogy az energia tárolása megoldható feladat, de ehhez gigantikusan nagy akkumulátorokat kell létrehozni – magyarázta Herczog Edit. Elem alatt ma már a hibridautók nagy akkumulátorait vagy a szélerőmű-parkok energiáját tároló, többtonnás óriáselemeket is érteni kell. Ezeket az anyagokat 95 százalékban újra lehet hasznosítani, és ez azt is lehetővé teszi, hogy csökkentsék az Európába irányuló ritkafémimportot. A lítium újrahasznosítása például jelentős mértékben növelheti Európa függetlenségét ezen a területen, hiszen e ritkafém bányászatának 95 százaléka Kínára koncentrálódik.

Herczog Edit nagyon fontosnak nevezte, hogy tovább növekedjék a használt elemek és akkumulátorok visszagyűjtésének aránya, amely jelenleg még a fejlettebb európai országokban is csak mintegy 45 százalékos. Ehhez környezettudatos fogyasztói magatartásra, valamint a gyűjtőhelyek kiterjesztésére, az üzleti modellek visszagyűjtőbarát változtatására és megfelelő szabályozásra van szükség. Ma már külön gondot kell fordítani azokra a berendezésekre, amelyek már nem cserélhető, hanem beépített, újratölthető elemeket tartalmaznak – fűzte hozzá.
Egy átlagos háztartásban körülbelül száz elemet lehet találni. A fogyasztói szokásokról frissen végzett kutatások szerint a legtudatosabb visszagyűjtő a 45-60 éves korosztály. A gyermekek is lelkesek, és viszonylag jó az arány a kiskorú gyermekkel rendelkező házaspárok körében is. Sikeres volt egyébként az európai parlamenti gyűjtőnap is. Az EP-alkalmazottak ezúttal összesen 440 csomag elemet gyűjtöttek össze, ez 30 százalékkal több a tavalyinál. Minden évben nő az összegyűlt elemek mennyisége – mondta el Herczog Edit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás