A rovat kizárólagos támogatója

Több valótlan állítás is keveredett az LMP és a Vidékfejlesztési Minisztérium nyilatkozatháborújában megjelent közleményekbe. Sajnálatos módon az egyik valótlan állítást az ügyben egyébként közvetlenül nem érintett ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-ről fogalmazta meg a VM sajtóanyaga.

Az LMP csütörtökön közleményében bírálta a Vidékfejlesztési Minisztériumot a környezetvédelmi termékdíj törvény többszöri módosítása, valamint az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség késlekedése miatt, és káoszt jósolt a hulladékgazdálkodás területén a jövő év első felére.  A vidékfejlesztési tárca pénteki közleményében egyebek mellett a következőt állítja: „Az ÖKO-Pannonhoz hasonló koordináló szervezetek ezentúl nem tudnak óriási anyagi hasznot húzni az újrahasznosításból.”

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. nonprofit szervezetként működik, feladata a csomagolási eredetű hulladék szelektív begyűjtésének és hasznosításának koordinálása. A szervezet a csomagolás kibocsátó partnereitől származó hasznosítási díjból finanszírozza a hasznosítható hulladék begyűjtését és hasznosítását, valamint oktató- és lakossági szemléletformáló munkát végez, hogy segítse a szelektív hulladékgyűjtés társadalmi elfogadottságát. A nonprofit szervezet célja nem a nyereségszerzés, tevékenységét nem profit-, hanem eredményorientáltan végzi, tehát nemhogy óriási, hanem semmilyen hasznot nem húz az újrahasznosításból.

Az ÖKO-Pannon hivatalos koordináló szerepének megkezdése, 2003 óta minden évben teljesítette az EU irányelvben és a vonatkozó hazai jogszabályokban előírt hasznosítási kötelezettségét, a Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozó Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség ezt minden évben tanúsította. A hatóság legutóbb 2010-ben végzett teljes körű vizsgálatot, amely során ellenőrizte a begyűjtési és hasznosítási kötelezettség teljesülését, a partnerek adatainak megfelelő kezelését, valamint a költség-ráfordítási arányok betartását. Az ÖKO-Pannon minden kritériumnak megfelelt.

2010-ben a koordináló szervezet mintegy 334 ezer tonna csomagolási eredetű hulladék begyűjtését és hasznosítását szervezte meg, bevételének 90,4 százalékát, mintegy 6,2 milliárd forintot fordított a szelektív hulladékbegyűjtés finanszírozására és környezeti szemléletformálásra, a fennmaradó összegből pedig a szervezet működését finanszírozta.
Az ÖKO-Pannon közhasznúsági jelentései (2003-2010) nyilvánosak, elérhetők a szervezet honlapján.

60 százalék felett a hasznosítási arány

Közel 136 ezer tonna csomagolás kibocsátással és 72 ezer tonnát meghaladó hasznosítással zárta 2011 harmadik negyedévét az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft., az előírt hasznosítási arányokat minden anyagfajta (papír, vas, alumínium, műanyag, üveg, fa, társított csomagolás) esetén egyenként is sikerült teljesíteni. Az év első kilenc hónapjában az ÖKO-Pannon mintegy 3000 kibocsátó partnere összesen 390 ezer tonna csomagolást hozott forgalomba, amelynek 61 százaléka került vissza a hasznosítóiparba: 225 ezer tonna anyagában, további 15 ezer tonna pedig energetikai úton hasznosult.

Novemberre a lakossági begyűjtési rendszerhez tartozó lakosok száma megközelítette a 6 millió főt, a lakosság által szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék mennyisége az év eltelt részében pedig 37,5 ezer fölé emelkedett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás