Hirdetés
greenfo/MTI

A szlovén környezetvédelmi minisztérium 12 farkas kilövésére adott engedélyt 2012 októberéig, ami a 70-100 tagúra becsült állomány jelentős része. Szlovén biológusok felháborodtak a kilövésre tervezett farkasok példátlanul magas száma miatt.

A Dinaricum Fenntartható Fejlődésért Egyesület arra figyelmeztetett, hogy harminc éve nem történt ekkora beavatkozás a farkaspopulációba. A kilövés szükségességét a farkaslétszám emelkedésével és a kármegelőzéssel indokolják. Tavaly az államnak 575 farkas által okozott káresetben kellett összesen 346 000 eurónyi (mintegy 107 millió Ft) kártérítést fizetnie az állattartóknak. Idén ez az összeg eddig 158 000 euró (49 millió Ft) – adta hírül szlovén források alapján a Der Standard internetes kiadása.

Egy tanulmány az elmúlt 15 évben elemezte a kilövések hatékonyságát, és arra a következtetésre jutott, hogy az elpusztítás nem hatékony módszer a kárelhárításra. A szakértők ehelyett a jószág biztonságos körülkerítését és kutyákkal való őrzését látják üdvözítő megoldásnak. A káresetek megszaporodásának egyik fő oka a juhtartás növekedése az országban. 1992-től 2009-ig a juhállomány több mint hatszorosára duzzadt, legnagyobb mértékben a farkasok élőhelyén.

A Dinaricum természetvédői azon vannak felháborodva, hogy a környezetvédelmi tárca a döntés meghozatalánál sem az egyesület aggályait, sem a maga a minisztérium által társfinanszírozott SloWolf projekt keretén belül megvalósult tanulmány eredményeit nem vette figyelembe. Ezen kívül a monitoring adatok arról tanúskodnak, hogy a farkasállomány jelenleg nem nő, hanem épp csökken.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás