A rovat kizárólagos támogatója

Interjú Varga Évával a Föld Napja Alapítvány (FNA) munkatársával.

Bajomi Bálint: Mikor alakult az alapítvány?
Varga Éva: A Föld Napja Alapítványt környezetvédők alapították 1990-ben az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. A Föld napja ma már közismert környezeti jeles nap, szándékaink szerint önszerveződő, cselekvő ünneppé vált.

BB: Mik a szervezet fő célkitűzései?
VÉ: Az alapítványnak két fő célja van, az első, hogy a Föld napja eszméjét, miszerint „tenned kell valamit a környezetedért”, népszerűsítse, a második feladatunk a környezeti tájékozottság terjesztése minél szélesebb körben.

BB: Mekkora az alapítvány tagsága?
VÉ: A Föld Napja Alapítványnak nem tagsága, hanem országszerte tevékenyen ünneplő aktivistái, valamint kiadványainak, játékainak népes olvasó-, játszótábora van.

BB: Milyen kiadványokat adtak ki, és melyek voltak a legnagyobb sikerek ezek közül?
VÉ: Fönnállása óta több százezer példányban jelentetett meg környezeti kiadványokat a Föld Napja Alapítvány, valamint négyféle környezeti társasjátékot készített több ezer példányban. Többek között kiadtuk az ökológiai lábnyomszámítás alapművét, Al Gore Mérlegen a Föld c. első környezeti könyvét, egy környezeti regényt, az Izmaelt, valamint György Lajos két kötetét és 2000-ben megjelentettünk egy kötetet Magyarország helyzete címmel. Újdonság többek között a haszonnövényekről szóló mesekönyvünk, de lehetetlen valamennyi kiadványunkat felsorolni, honlapunkon (www.fna.hu) mindegyikről olvashatnak az érdeklődők.
Népszerűségét tekintve, ha példányszámban mérjük, sorrendben Könczey Réka–S. Nagy Andrea: Zöldköznapi kalauz c. kézikönyve vezet, 1999-ig négy kiadásban jelent meg és több mint 20 000 példányban talált olvasóra. Ez év elején megjelentettünk egy új környezeti kézikönyvet Hétköznapi kalauz címmel, amely szintén népszerű. A világ helyzete c. könyvsorozatunk is évről évre várt kötet, olvasói tábora állandó, összpéldányszáma mára meghaladta az ötvenezret.

BB: Mit kell tudni A világ helyzete sorozatról?
VÉ: A washingtoni Worldwatch Institute (Világfigyelő Intézet) több mint harminc éve kíséri figyelemmel Földünk környezeti állapotának változását, és 1984 óta évről évre megjelenteti A világ helyzete című könyvsorozat aktuális kötetét az emberiség előtt álló egyik legnehezebb feladatról: hogyan építhetünk fel egy környezeti szempontból fenntartható világot.

BB: Lehet-e önkéntes munkával segíteni az alapítvány munkáját? Ha igen, milyen formában?
VÉ: Az alapítvány teendőit két főállású munkatárs látja el, akiknek ugyan jócskán van tennivalójuk, de jelenleg elég önkéntesünk is akad, akik segítik például részvételünket a rendezvényeken, az ökovásárokon, könyvhéten, karácsonyi vásáron.

A Föld Napja Alapítvány karácsonyi vásáraA Föld Napja Alapítvány karácsonyi vására

BB: Köszönöm az interjút!

Itt olvasható egy-egy leírás az Alapítvány két friss könyvéről:
A világ helyzete 2011 – Földünk élelmezése
7köznapi kalauz

Az Alapítvány karácsonyi vásáráról pedig itt olvashat részletesen.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás