Hirdetés

Egy magyar háztartásban 125 darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz válik hulladékká
évente. Ebből csak 19%-nyit gyűjtünk vissza szelektíven, ennyi kerül újrahasznosításra, a többi a hulladéklerakókon végzi. Az arány növelésére új szemléletformáló kampányt indít az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés.

Az  Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ)  megalakulásának kezdete, 2004 óta népszerűsíti a hulladék képződés megelőzését, valamint a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságát. A szervezet népszerű környezetvédelmi szemléletformáló programjai és gyűjtő akciói eredményeként, a 7 évvel ezelőtti 2%-ról, 2011 végére 19%-ra nőtt Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) aránya. Az Új Széchenyi Terv keretein belül 48 millió forintos támogatással megvalósuló, KEOP-6.1.0/B/11-2011-0008 számú kampánnyal az IKSZ most ezt az eredményt kívánja magasabb szintre emelni. A szervezet 2012 végére az italos kartonok szelektív gyűjtési arányát 22%-ra kívánja növelni az érintett megyékben. Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megyék lakosai találkozhatnak majd 2012 első félévben folyamatosan a kampány elemeivel, de az IKSZ saját forrásból Budapestre és Pest megyére is kiterjeszti a szemléletformálást.

„Meggyőződésünk, hogy csak lakossági szemléletformálással és figyelemfelkeltéssel érhetünk el hosszú távon jó eredményeket, amit az egyre növekvő italos karton szelektív gyűjtési arány is jól mutat – mondta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. „E kampány megvalósításával célunk az, hogy ösztönözzük a környezettudatos vásárlást, valamint, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladék képződés megelőzésének és az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára. Bízunk benne, hogy a most induló kampányunk eredményeként még többen csatlakoznak az italos kartondobozokat szelektíven gyűjtők népes táborához, így Budapesten a kék, papír gyűjtőkbe, míg vidéken a sárga, műanyag gyűjtő edényekbe kerülnek a hulladékká vált italos kartondobozok” – tette hozzá az igazgató asszony.

A KEOP keretein belül megvalósuló kampány számos érdekes, figyelemfelkeltő és cselekvésre hívó elemet tartalmaz: több millióan találkozhatnak majd óriásplakátokkal az utak mentén, iskolákban kihelyezett plakátokkal, hirdetésekkel és interjúkkal TV-ben és rádiókban, valamint az IKSZ látványos kültéri környezetvédelmi kiállításaival a megyeszékhelyek terein és sétálóutcáin. Az IKSZ az interneten is megjelenik majd egy érdekes, aktív részvételre hívó akcióval, melynek részleteit az egyesülés facebook oldalán találhatják meg az érdeklődők. Mindemellett folytatódik az IKSZ Iskolai és Óvodai Italos Karton Gyűjtőprogramja, amelyen 250 oktatási intézmény több mint 50.000 nebulója vesz részt a tanév végéig.

Magyarországon az italos kartondobozokat ma már több mint 6 millió lakos gyűjtheti szelektíven. Ez a csomagolóanyag minimum 75%-ban papírból készül ezért újrahasznosítható, és többek között hullámkarton doboz, füzet, kéztörlő vagy toalett papír készülhet belőle. Az italos kartont gyártó vállalatok a papírgyártáshoz szükséges fát fenntartható erdőgazdaságokból szerzik be, ahol minden egyes kivágott fa után két facsemetét ültetnek. Nem csak kiváló újrahasznosíthatósága, de az italos karton dobozok gyártása során kibocsátott CO2 mennyiség miatt is ez az egyik legkevésbé környezetterhelő italcsomagolás, hiszen ennek a csomagolóanyagnak a gyártása rendelkezik a legalacsonyabb kibocsátási értékkel. Egy italos kartondoboz előállítása során literenként mindössze 33 gramm CO2 keletkezik szemben a PET palackok gyártásának 256, vagy az üvegcsomagolás gyártásának 178 grammos literenkénti CO2 kibocsátásával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás