Hirdetés
Forrás: nol.hu

Ángyán József nem hatalmi intrikák vagy koncepcionális nézetkülönbségek miatt távozott az agrártárcától, az államtitkár a minisztériumon belül és kívül az uniós agrárpénzek megszerzéséért vívott küzdelem áldozata lett. A jelen állás szerint a természetvédelmet, a környezetkímélő gazdálkodást és a vidékfejlesztési szempontokat előtérbe helyező tábor végzetesen meggyengült, gyakorlatilag az összes képviselőjét eltávolították az FVM-ből.

Azt túlzás lenne állítani, hogy a tárcánál Orbán Viktor tudta nélkül zajlanak le a fontos személyi változások, de az bizonyos, hogy a "nagygazda-lobbi" kihasználta az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos elhúzódó miniválságot, amikor a kormányfőnek a különböző érdekcsoportok közötti kiegyensúlyozó szerepe átmenetileg kevésbé érvényesült. Ebben az időszakban Ángyánnak szinte a teljes vezetői stábját elküldték a minisztériumból, anélkül, hogy azt előzetesen vele egyeztették volna. Távoznia kellett többek között – az államtitkár közvetlen környezetéből – Dauner Márton és Pécsi Mária főosztályvezetőnek, illetve Gergely Erzsébet főosztályvezető-helyettesnek, valamint Tóth Péternek, a vidékfejlesztési osztály vezetőjének.

A volt KvVM-es csapatból elküldték Nemes Csaba főosztályvezetőt és Bibók Zsuzsa főosztályvezető-helyettest is. Lapunknak több, a minisztérium belső ügyeit régóta ismerő forrás megerősítette: nem tekinthető szokványos létszámleépítésnek, amikor egyes szakterületeken a tárca teljes középvezetői állományát kampányszerűen eltávolítják.

Hatalomátvételként, a vidékfejlesztés és a környezet-, illetve természetvédelem vereségeként értékelik a fejleményeket a hazai zöldszervezetek is. A szektor legfontosabb mozgalmait reprezentáló száz szervezet nyílt levelet küldött tegnap a miniszterelnöknek, amelyben aggodalmukat fejezik ki a történtek miatt, és a szerintük káros folyamat visszafordítását kérik a kormányfőtől.

"Az elmúlt napokban megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a környezetügy hatósági rendszerében jelentős leépítések kezdődtek, és hogy a vidékfejlesztési tárca számos kiemelkedő szakembert bocsátott el, különösen sújtva a környezetügyi és vidékfejlesztési területeket. Feltehetően ez is közrejátszott abban, hogy a minisztérium parlamenti államtitkára, Ángyán József benyújtotta a lemondását" – írják a zöldek.  "A fent említett elbocsátások ellehetetlenítik a magyar államnak a környezetvédelem, a természeti erőforrások megőrzése és a vidékfejlesztés érdekében végzett munkáját. A magyar kormánynak továbbra sem szabad követnie azon neoliberális indíttatású politikákat, amelyek szerint a gazdasági fejlődés útjában a környezetvédelem, a természeti erőforrások megóvása és a családi gazdaságokat előnyben részesítő vidékfejlesztés áll. Ezzel szemben sürgősen el kell fogadnia és maradéktalanul végre kell hajtania a Nemzeti Vidékstratégiát abban a szellemben, amelyben a társadalmi vitára bocsátott tervezet íródott" – áll a nyílt levélben.

Kapcsolódó anyagok:

Orbán elengedte Ángyánt

Újabb kiállások Ángyán mellett

Lemondott Ángyán József – oligarchák kezében a mezőgazdaság?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás