A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kovács Pál eddigi helyettes államtitkár váltja február 1-jével a megbízatásáról a tavaly év végével lemondó Bencsik Jánost a klíma- és energiaügyért felelős államtitkári poszton. Kovács atomerőművek és berendezések szakon végzett mérnök-hőfizikus, aki eddig főleg az “atomvonalon” dolgozott.

A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg az a miniszterelnöki határozat, amely megállapítja, hogy államtitkári kinevezése miatt január 31-én megszűnik Kovács Pál helyettes államtitkári megbízatása a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM). Az államtitkári kinevezéséről szóló határozatot várhatóan a következő napokban hirdeti ki Schmitt Pál köztársasági elnök.

Bencsik János
klíma- és energiaügyért felelős államtitkár december elején közölte, hogy lemond, megbízatása december 31-én szűnt meg. Az Origo internetes portál akkor arról írt, hogy a fideszes politikus a rezsiköltségek befagyasztására vonatkozó kormányzati intézkedésekkel magyarázta távozását. Ezt megerősítve Facebook-oldalán Bencsik János úgy fogalmazott: a rezsibefagyasztásnál van igazságosabb és ellátásbiztonsági szempontból is szerencsésebb megoldás, de tudomásul vette, hogy javaslata elvérzett, a kormány által támogatott megoldáshoz ugyanakkor "nem rendelkezik kellő felkészültséggel". 
Utódja, Kovács Pál 2010 óta az NFM energiaügyi helyettes államtitkára volt, innen lép most előre. Pályája elején a Paksi Atomerőműnél dolgozott, majd évekig atomenergetikai szakértő volt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD atomenergia-ügyi ügynökségénél, illetve 2009-től a szaktárca energiagazdálkodási és szabályozási főosztályán.

 


SZAKMAI ÉLETRAJZ

Kovács Pál
1963. január 14-én született Karcagon.

Végzettség:
1982-1988 Moszkvai Energetikai Egyetem, mérnök-hőfizikus képzés, „Atomerőművek és Berendezések” szak
1991-1993 Külkereskedelmi Főiskola, közgazdász, levelező szak

Szakmai életút:
1988-2004 Paksi Atomerőmű Rt., osztályvezető, a műszaki vezérigazgató-helyettes műszaki titkára, kapacitás fejlesztési pályázat atomerőművi projektjének vezetője, a vezérigazgató műszaki titkára
2004-2009 OECD Atomenergia Ügynökség (Nuclear Energy Agency – NEA), atomenergetikai szakértő, nemzetközi kutatás-fejlesztési projektek támogatása
2009-2010 Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, Energiagazdálkodási és Szabályozási Főosztály, atomenergetikai szakértő
2010- Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, helyettes államtitkár

Családi állapot: Nős, 2 leánygyermek édesapja
Nyelvismeret: Orosz, angol és francia
 


A Nemzeti Fejlsztési Minisztérium felsővezetéséből az utóbbi időben sorra távoznak az emberek.

Olajos Pétert, az NFM zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát november 15-i hatállyal mentette fel tisztségéből a fejlesztési miniszter, Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár későbbi indoklása szerint a megújuló alapon termelt áram új támogatási rendszerének (metár) késése miatt. Olajos később cáfolta az államtitkár megjegyzéseit.  December elsejétől Pőcze Orsolya, a tárca korábbi főosztályvezetője lett Olajos Péter utódja a klímapolitikai helyettes államtitkári poszton.

Fellegi Tamás 2011. december 8-án felajánlotta lemondását miniszteri pozíciójáról a miniszterelnöknél. December 15-én IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter lett, ezzel nemzeti fejlesztési miniszteri pozíciója megszűnt.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klíma- és Energiaügyért Felelős Államtitkárság felelősségi területei >>>

Kapcsolódó anyagok:

Pokoljárásunknak sorscsapások sorozata vethet véget

Merre tovább Forgó-morgó? – egy lemondás margójára

Pőcze Orsolya váltja Olajos Pétert

Zöldtelenítés: lemond Bencsik János

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás