Hirdetés

Lehet-e a városi növényzetet, a balkonládákat, a szobanövényeinket ingyen tápanyaghoz juttatni? Csökkenthetjük-e a háztartási hulladékunkat akár kétharmadára, felére? Feléleszthetjük-e a belvárosi udvarokat, kerteket a háztartási hulladékból nyert tápanyagokkal?

Ezekre a kérdésekre kíván válaszolni, sőt megoldást kínálni az Ökoszolgálat Alapítvány és a SZIKE Egyesület most induló programja, melynek során a jelentkező fővárosi családi- és társasházak a komposztálási tevékenység elkezdéséhez ingyen komposztálókhoz és megfelelő szakmai ismeretekhez juthatnak.

A fővárosi háztartásokban évente 300 ezer tonna, 180 kilométer hosszú vasúti szerelvényt megtöltő komposztálható, szerves eredetű hulladék keletkezik. Ennek a mennyiségnek jelentős része gond nélkül házilag komposztálható lehetne. Ezzel szemben a jelenlegi gyakorlat szerint ezek a természetes eredetű anyagok nagyrészt a kommunális hulladékba kerülnek és megsemmisülnek. A szerves hulladékból ― jobban mondva ― a zöldjavakból keletkező komposzt, valójában humusz a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagforrás. Szomorúan kell megemlíteni, hogy pazarló módon, költséget nem kímélve a főváros közterületeiről, a parkokból, sőt a főváros temetőiből is elszállításra kerülnek az olyan helyszínen komposztálható növényi maradványok, mint a levágott fű vagy mint az ősszel lehullott lomb.

Szerencsére azonban már évek óta zajlanak a kerületi önkormányzatok, illetve az FKF Zrt. által finanszírozott házi komposztálási programok. Ezek során már 10 ezres nagyságrendben jutottak családi ház, illetve társasház tulajdonosok komposztálóedényekhez.

A Komposztáljunk Közösen Programra olyan fővárosi családiház-tulajdonosok és társasházi lakóközösségek jelentkezhetnek, amelyek vállalják, hogy a náluk keletkezett zöldjavakat ezen túl az átadott komposztsilókba helyezik és biztosítják a komposztképződés feltételeit.

A program keretében a résztvevők egy ismeretterjesztő előadás keretében ismerkedhetnek meg a komposztálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal. Kiadványokat, a társasházak ezen kívül plakátokat kapnak, majd egy megállapodás aláírása után átvehetik a komposztálókat. A megállapodásban vállalják az eszközök rendeltetésszerű használatát, illetve belegyeznek az esetleges helyszíni ellenőrzésbe. A programot lebonyolító egyesületek ugyanakkor vállalják, hogy a felmerülő problémákat tanácsadással, helyszíni segítségnyújtással igyekeznek orvosolni.

A programot a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával az Ökoszolgálat Alapítvány és a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület valósítja meg.

Jelentkezni a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület honlapján lehet .  A honlapra jutva a jelentkezés fülre kell kattintani. Ezután a Jelentkezés programokra menüben a helyszínnél a Komposztáljunk Közösen Programot kell megjelölni. Ezt követően az épület típusa listából a Budapesti társasház vagy a Budapesti családi ház lehetőség közül kell a megfelelőt kiválasztani. A további kérdésekre értelemszerűen kell válaszolni.

Tájékozódni, a programra jelentkezni hétköznap 10 és 16 óra között a (06-1) 409-0449-es telefonszámon is lehet.

További információ:
Gellért Miklós elnök, SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
drótposta: gellertm@vnet.hu, telefon: (06-1) 409-0449

Szabó Gyula igazgató, Ökoszolgálat Alapítvány
drótposta: szabo.gyula@okoszolgalat.hu, telefon: (06-1) 311-7855

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás