Hirdetés

Az etetők legfontosabb szerepe a szemléletformálás. A cinegék a leggyakoribb vendégek.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) társadalmi kapcsolatok igazgatójának tájékoztatása szerint a madarak téli etetésének legfontosabb indoka – bármilyen furcsán hangozzék is – elsősorban a szemléletformálás. Ha nem etetnénk a települési (énekes)madarakat, akkor vonuláskor, kóborláskor enyhébb időjárású területekre húzódnának. Mivel azonban az etetés (és ennek országos kommunikációja) több mint 100 éves múltra tekint vissza Magyarországon, a madarak generációk óta számítanak az így kapott táplálékra, azaz itt vannak velünk télen is. Ha pedig itt vannak, akkor a jelenlétük, látványuk, nyüzsgésük rengeteg örömet szerez az embereknek; tehát a róluk való gondoskodás a létező legjobb, és az eredmények alapján a leghatékonyabb össztársadalmi szemléletformáló eszköz. Mivel az etetők térben és időben jól tervezhetővé teszi a madármegfigyelés élményét, az egyéni és családi szabadidős programok szervezésében, az óvodai nevelésben, a közoktatásban, az erdei iskola típusú szolgáltatásokban, a települési és térségi szintű turizmusfejlesztésben is szerepet kaphatnak.

Az MME-nek nincs reprezentatív felérése arról, hogy hányan etetik a madarakat. Ugyanakkor a tendenciákat jól mutatja, hogy az egyesület idén 10 éves országos Madárbarát kert programjának népszerűsége töretlen, az érdeklődők száma folyamatosan nő, idén eléri az 5 000 regisztrált résztvevőt.

Széncinege és kékcinege az etetőnSzéncinege és kékcinege az etetőn

Az MME honlapja szerint „az elmúlt évszázadban kialakult gyakorlat szerint a madáretetés a fagyos, havas, ónos esős időszak, tehát a késő ősztől kora tavaszig tartó hónapok madárvédelmi tevékenysége. Mára ez az egykor magától értetődően tiszta kép összetettebbé vált. Nyugat-Európa egyes régióinak környezetállapot-romlása, többek között a megfelelő mennyiségű egészséges táplálék szűkös hozzáférhetősége miatt az énekesmadarak állománya drámaian csökkent, ezért az ottani állatvédelmi szemlélet (nem kis mértékben a madáretetés kiemelt természetvédelmi figyelemfelhívó, szemléletformáló hatása miatt) a madarak egész éves etetését támogatja.
Hazánkban szerencsére továbbra sincs szükség az egész éves etetés gyakorlatának bevezetésére, ezért a költési időszak április elejei kezdetével fejezzük be a kert madarainak etetését. Ennek nemcsak elvi, de madárvédelmi oka is van. Megfigyelések számolnak be arról, hogy a cinegék hajlamosak az etetőben maradó napraforgóval etetni a fiókáikat, akik ezt nem tudják megemészteni, és a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladhatnak, elpusztulhatnak. A magvak fiókakori emésztése nem egyszerű feladat, erre néhány nálunk élő faj képes csak (ezeknél a magokat a szülők előemésztik), ezért magevő madaraink többsége is rovarokkal eteti fészekben fejlődő fiókáit.”

Összességében helytől és régiótól függően több tucatnyi faj is téli vendég a lakott területeken, egy-egy jó helyen lévő etetőn ezek jelentős része meg is fordulhat. A leggyakoribb fajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, házi veréb.

Vendégek az etetőnVendégek az etetőn

A közelgő tavasz idején az etetést érdemes abbahagyni, viszont eljön a következő madárvédelmi munkák időszaka: telelő madarak ürülékének kitakarítása az odúkból, gólyakosár kihelyezés, porfürdő készítése, itatás. A fecskéknek mesterséges sárgyűjtőhelyet és műfészket lehet készíteni – írta a Greenfo-nak e-mailen Orbán Zoltán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás