A rovat kizárólagos támogatója

22. alkalommal tartják éves konferenciájukat a civil zöldek, ezúttal Kiskunhalason.

170 résztvevő regisztrált a Zöld Szervezetek 22. Országos Talákozójára (OT) – ez jóval kevesebb, mint a tavalyi 300 fő, vagy a néhány évvel ezelőtti „fénykorban” számolt 600 látogató. A kiskunhalasi református gimnáziumban zajló eseményt idén a Szélkiáltó Egyesület, a Csemete és a TerepSzemle Stúdió szervezi.

A program csütörtök kora délután kezdődött. A mintegy 40 korán érkező két lehetőség közül választhatott: vagy Kiskunhalas, vagy Bugac környékén kirándul délután és másnap délelőtt. A többség a bugaci programot választotta.

OT előprogram, csütörtök OT előprogram, csütörtök
A kiskunhalasi túra szervezője, Fehér Péter, a Szélkiáltó Egyesület elnöke öt résztvevőt vezetett körbe a település szomszédságában található homokhátsági területen. Ezen a környéken a XVII. századtól szőlők voltak, egészen az 1960-as évekig. Ekkortájt felhagyták a terület művelését, így azt mostanra visszahódította a gyepes vegetáció. A túravezető fiatal korában még ivott az itt termelt borból. Bár ilyenkor március közepén még nem nyílnak itt a virágok, a vendégek így is találkoztak botanikai érdekességekkel: láttak csikófarkot, homoki varjúhájat és az idegenhonos selyemkóró termését. A kirándulás során sok helyen megtalálták a mezei nyúl ürülékét. Fehér Péter elmondása szerint régen az üregi nyúl is előfordult errefelé, de a myxomatózis miatt kipusztult. Ez azért sajnálatos, mert az állat fontos eleme volt a helyi táplálékláncnak. Az egerészölyv például nem ürgékre vadászott errefelé, hanem üregi nyulakra. A kirándulók megfigyelhettek néhány őzet, illetve nagyméretű, szőrös hernyókat is találtak. A tájban elszórva tanyák húzódnak, megművelt parcellákkal körbevéve.

Másnap délelőtt ugyanezen társaság néhány újabb taggal kibővülve a szintén Kiskunhalas környékén található Felsőszállás területet nézték meg. A kirándulókat a Talpalatnyi Zöld TV-műsor forgatócsoportja is elkísérte. Egy gyepen mintegy 50 tarka sáfrányt találtak, és három egerészölyvet is megfigyeltek, amint a magasban keringtek. Utána egy több száz éves tölgyet néztek meg. Fehér Péter elmondása szerint a területen régen tölgyerdő volt, innen maradt meg a famatuzsálem. Az 1970-es években balesetet szenvedett, mivel belecsapott egy villám. Ezután a természetvépdők több alkalommal megerősítették hevederekkel és csavarokkal, hogy ne nyíljon ketté a fa. Amikor átfúrták a törzsét, kiderült, hogy 1,8 m az átmérője. A kiránduló csapat egy sűrű, fiatal erdő alján megbúvó hóvirág-állományhoz is elzarándokolt, majd megnéztek egy mélyebben fekvő, szikes területet, amelyből Fehér Péterék egy tavat szeretnének kialakítani. Egy ideig volt is itt vízborítás, de jelen pillanatban erre csak egy kopjafa emlékeztet.

OT 2012 - péntek OT 2012 – péntek
Az Országos Találkozót pénteken kora délután nyitották meg hivatalosan. A rövid köszöntő beszédek után következett az első plenáris ülés, „Alternatív válságkezelés – mit tud felmutatni a zöld oldal a társadalom egésze számára?” címmel. Utána pedig megkezdődött a vita a zöld mozgalom együttműködésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról. Erről a Mozgalom belső e-mailes levelezőlistáján már hetek óta személyeskedésektől sem mentes vita folyt. AZ OT résztvevői elé a Dr. Hajósy Adrienne, Dr. Kiss Csaba és Lukács Attila által kidolgozott módosítási javaslatokat terjesztették be. Több óra vita után várhatóan szombaton szavaznak a változtatási javaslatokról.
 

Kapcsolódó anyagok:

Tudástár vitrinben és terepen

Környezeti nevelés a Dél-Alföldön

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás