A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A New York-i “hideg tető” programhoz hasonlóan a fehér tetők széleskörű elterjesztésével csökkenteni lehetne a városok hőmérsékletét, miközben áramot lehetne megspórolni, és csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A fehér tetők építése nagyban segíti a városi hősziget effektus csökkentését – mutatták ki amerikai kutatók, akik azt vizsgálták, miként segíti a háztetők "kifehérítését" célzó New York-i program Michael Bloomberg polgármester azon erőfeszítéseit, hogy 2030-ra 30 százalékkal csökkentsék az amerikai megapoliszban az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Kimutatták, hogy 2011 nyarának legmelegebb napján New Yorkban a fehér tetők több mint 5 Celsius-fokkal hűvösebbek voltak, mint a hagyományos fekete színűek. 2011. július 22-én, amikor a hőhullám csúcsán a városban az elektromos energiafelhasználás rekord nagyságúra rúgott, a sötét, fényelnyelő tetők felületén 76 Celsius-fokot mértek, miközben a fehér tetők 5 fokkal kevesebbre hevültek. 2011 nyarának átlagát tekintve a fehér tető felületén mért csúcshőmérséklet több mint 6 fokkal kevesebb volt, mint a szokásos fekete tetőn – olvasható a Science Daily tudományos ismeretterjesztő hírportálon közzétett tanulmányban.

A New York-i "hideg tető" programhoz hasonlóan a fehér tetők széleskörű elterjesztésével csökkenteni lehetne a városok hőmérsékletét, miközben áramot lehetne megspórolni, és csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. – idézte a portál Stuart Graffint, a Kolumbia Egyetem szakemberét. A városokban a hőmérséklet általában melegebb, mint a körülötte lévő területeken: az aszfalt, a sötét színű beton és téglaépületek, a fémszerkezetek több hőt nyelnek el, mint a környező erdős-mezős területek. Ezt a jelenséget nevezik városi hőszigetnek. New Yorkban a hőszigetnek jellegzetesebb hatása van: az éjszakai hőmérsékletet néhány fokkal emeli, ami elkerülhető lenne – állítja egy korábbi tanulmány.

A városok tetői általában a vízszigetelésükhöz használt szurok miatt feketék, mert ez az anyag képlékeny, és jobban idomul a tetők geometriájához. Ám klimatikai szempontból sokkal ésszerűbb világos, fehér tetőket építeni – mondta Graffin.
A tanulmány társszerzője, a NASA tudósa, Cyntia Rosenzweig rámutatott arra, hogy a klímaváltozás a következő évtizedek növekvő problémája lesz. Miközben manapság nyaranta átlagosan 14 napon át mérnek 32 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet New Yorkban, néhány évtized múlva már átlagban 30 napon át lesz ilyen forróság.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás