A rovat kizárólagos támogatója

Kiskunhalason 225 fő részvételével zajlott le a március 15-i hétvégén a Környezet-és Természetvédő Szervezetek 22. Országos Találkozója (Zöld OT).

A tanácskozás főbb témái voltak többek között a klímavédelem kérdései, a vasútvonalak tervezett felszámolása kapcsán a közösségi közlekedés problémái, az agrár-környezetvédelem szerepének fontossága, valamint a forráslehetőségek és a civil szervezetek küldötteinek képviseleti szerepe a támogatási rendszerben. A szekcióülések során kiemelt témaként szerepelt a verespataki aranybánya-beruházás. Mint ismeretes, a kanadai-román Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) és anyavállalata a romániai Verespatakon, a Tisza vízgyűjtő területén belül tervezi megnyitni Európa legnagyobb, külszíni fejtésű, ciántechnológiás aranybányáját. Az évekkel ezelőtt elkezdett majd leállított vállalkozás lobbitevékenysége folytán a bánya megnyitásának lehetősége ismét felmerült, ami a természetvédő szervezetek szerint megengedhetetlen, ezért a találkozó résztvevői egyhangúan támogatták egy ezzel kapcsolatos állásfoglalás kiadását.

A szervezők szobájában. Fotó: Konyhás István.A szervezők szobájában. Fotó: Konyhás István.

A konferencián előkerültek olyan témák is, melyekkel szinte minden évben foglalkoznak azok fontossága vagy éppen elhanyagoltsága miatt. Ilyen volt például a légszennyezés kérdése és a parlagfű elleni védekezés lehetőségei, illetve a zajvédelem szerepe, hiszen a zaj ugyanúgy rontja az életminőséget, mint a szennyezett levegő vagy ivóvíz, de a zaj elleni védekezés általában csak a sokadik szempont a mindennapos döntések során. Több előadás témája volt a fenntartható gazdálkodás, a táj és az ember kapcsolata. A résztvevők különböző jó példákat, gyakorlatokat ismerhettek meg mind elméleti, mind gyakorlati oldalról arról, mi lenne az elvárható az ökológiai gazdálkodás terén és hogyan működik ma mindez egyes közösségekben, falvakban vagy akár családi szinten is.

OT 2012 - péntek A péntek délelőtti előprogramon. Fotó: Bajomi Bálint

A találkozó előprogramjai során a környezeti neveléssel foglalkozók jártak az algyői ökoiskolában, a Tudáskapu Interaktív Természetismereti Tudástárban Szegeden, valamint a CSEMETE Egyesület Bugaci Oktatóközpontjában, ahol a terepi foglalkozások metodikájával ismerkedtek. A másik előprogramot a főszervező Szélkiáltó Egyesület szervezésében a halasi táj bejárása adta, mely során az egyesület vezetője, Fehér Péter a kiskunhalasi öregszőlők és egykori erdők természettörténetébe vezette be a kirándulókat. Miután a zöld OT helyszínének egyik jelképe a halasi csipke, a szervezők ezt választották a találkozó logójának és az egyéni tervek alapján el is elkészíttették egy csipkekészítővel, amit a résztvevők között sorsoltak ki. A találkozón megszületett a zöld szervezetek érdekérvényesítő munkáját segítő Koordinációs Tanács felállásáról és egy új szervezeti működési szabályzatról szóló határozat is. A találkozó szekcióinak elfogadott, ezáltal a résztvevők által támogatott állásfoglalásai a találkozó weboldalán, a www.zoldot.hu címen lesznek elérhetők.

Kapcsolódó anyagok:

A hazai zöldek szerint elfogadhatatlan Verespatak elpusztítása

Tudástár vitrinben és terepen

Elkezdődött az Országos Találkozó

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás