A rovat kizárólagos támogatója

Az ázsiai vadló a mai házi lovak egyetlen megnevezhető őse. A faj valamikor Eurázsia teljes sztyeppzónáját benépesítette, különböző aljfajai éltek Nyugat-, Kelet- Európában és Ázsiában. Az idén Mongóliába visszatelepítendő 3 kanca a hortobágyi Pentezugban született.

Az ázsiai vadló (Przewalski-ló, taki) egyike azoknak a fajoknak, amelyet az ember a kihalás szélére sodort. A 60-as évek végére teljesen kihalt a természetből. Ezek után nagy feladat hárult azokra az állatkertekre, melyek Przewalski-lovat tartottak. Tudatos tenyésztéssel, gondos odafigyeléssel sikerült megmenteni őket a kihalástól. Állománya nemsokára elérte azt a méretet, hogy elhelyezésük komoly gondokat okozott. E probléma megoldására egyre több állatkert félrezervátumot hozott létre, ahol néhány hektáron elkerítve tartották a lovakat. Emellett megkezdték a vadlovak visszatelepítését az eredeti előfordulási helyeire: Mongóliába, Kínába, Kazahsztánba és Ukrajnába.

A visszatelepítési projektek többsége ezidáig sikeresnek bizonyult. Egyik kivételt képezi a Nagy Gobi Nemzeti Park (Mongólia) területére tervezett visszatelepítési projekt, ami már az elején is nehézségekkel indult. A fő problémát a zord időjárás és a gyér vegetáció jelentették, valamint az állattartásból élő nomád lakosság, akiknek a háziállatai kiszorították a vadlovakat a legelőkről. Később a nomádok kivonulásával a vadlovak túlélési esélye megnőtt. 2005-ben 92 ló élt a területen. Nagy Gobi Nemzeti Park (Mongólia) Gobi B területére visszatelepített vadló populáció most ismét veszélybe került. A 2009/2010-es zord, hideg tél alkalmával az itt élő vadlovak 60%-a elpusztult. A populáció kihalásának megelőzése céljából újabb lovak visszatelepítésére van szükség.

A jelenlegi tervek szerint 2012 júniusára négy vadló szállítását tervezi a prágai állatkert a Gobi B-be. Az állatkert már 2011 júniusában is szállított három kancát és egy csődört, de ezúttal a Khomiin tal régióba. A jelenleg tervezett négy ló közül három kanca a hortobágyi Pentezugban született vadlovak közül kerül ki. A Pentezugi populáció a Kölni állatkert és a Hortobágyi Nemzeti Park közös projektjeként jött létre 1997-ben. A projektnek két fő célja volt. A Pentezug nevű füves puszta eredeti állapotának visszaállítása és fenntartása, melyet vadlovak és őstulkok legeltetésével próbál elérni a nemzeti park, a másik cél pedig egy vadló populáció létrehozása volt.

Ázsiai vadló visszatelepítés Ázsiai vadló visszatelepítés

1997-ben érkeztek meg az első lovak a 2400 hektáros Pentezugba. Az alapállományt képező 21 ló különböző európai állatkertekből származott. A populáció létszáma azóta felszaporodott, és mára 210 vadló él Pentezugban a több mint 300 őstulokkal együtt, és már úton van a következő generáció is. A két mongol populáció mellett Pentezugban él a világ legnagyobb Przewalski-ló populációja.
A mostani visszatelepítésre szánt három kancát az európai vadlótenyésztésért felelős koordinátor a Hortobágyon élő vadlovak közül választotta ki. Mivel a hortobágyi vadlovak több mint tíz éve félvad körülmények között élnek, túlélési esélyeik nagyobbak, mint az állatkerti példányoknak. A kancák kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy genetikailag összeillők legyenek a mongol csődörrel, aki majd remélhetőleg a háremcsődörük lesz. Illetve lehetőleg ne legyenek vemhesek, ugyanis a szállítás ez esetben jobban megviselné őket. Mivel a nálunk élő lovakból minden évben biopszia (DNS) mintát veszünk, így ez alapján könnyű volt kiválasztani a megfelelő egyedeket. A terepi munkát végző munkatársak segítségével pedig a lovak kiválasztás a gyakorlatban is megvalósult, ugyanis az ő feladatuk felismerni mind a 210 vadlovat forgók, küllemi bélyegek, színárnyalat stb. alapján.

Ázsiai vadló visszatelepítés Ázsiai vadló visszatelepítés

Jelenleg a három kanca (Lányka, Lótusz, Márta) a Malomházi Vadaspark elkerített területén tartózkodik. A kötelező vizsgálatok elvégzése után lószállítóban utazva kerülnek a csehországi Dolni Dobrejovi akklimatizációs központba, ahová különböző állatkertekből gyűjtik a lovakat a mongóliai szállításhoz. Innen pedig a 2011-es szállításhoz hasonlóan, katonai repülőgépekkel viszik őket Mongóliába. Ha a vizsgálatok során mégis kiderül, hogy vemhesek, a következő évben szállítják csak őket Mongóliába.
E visszatelepítési projekt végre lehetővé teszi, hogy a Hortobágyon született vadlovak is képviseljék e fajt az őshazájukban, Mongóliában.

Kapcsolódó anyagok:

Ázsiai vadlovak újra Mongóliában

A Przewalski-ló megőrzése

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás