A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: bdarvas.hu

Darvas Bélának és Székács Andrásnak az Élet és Tudományban megjelent cikksorozata a géntechnológiai úton módosított (GM) növényekkel kapcsolatos rezisztencia jelenségét járja körbe.

Darvas Béla és Székács András: GM-növények ellenálló és tűrőképessége. I. Tolerancia, rezisztencia és biodiverzitás.
Élet és Tudomány, 67 (7): 198-200.

Az elsőgenerációs géntechnológiai úton módosított növényekkel kapcsolatos hírek napi szintűek, a vélemények száma meghaladja a tényirodalomét. Lelkesedhetünk a vita tárgyát képező korai eredményért mint a természettudományos technológia egyik vívmányáért, de el is vethetjük azt, mint a takarmányokat és táplálékainkat érintő, eddig szükségtelennek látszó növényvédelmi megoldást. Van azonban egy tény, amit senki sem tagad: a gyakorlati szempontból kulcsfontosságú ellenálló és tűrőképesség.
Letöltés I. rész – 3,2 Mb

Darvas Béla és Székács András: GM-növények: gyomok ellenálló és tűrőképessége  II. Egy totális gyomirtó hatáscsökkenésének nyomában. Élet és Tudomány, 67 (8): 240-242.

A növényvédelem gyakorlatilag legfontosabb ága a gyomirtás. A kémiai eszközökkel történő gyomirtás fáradtságos fizikai munkát váltott ki. Ennek környezeti ára volt, hiszen ma már tudjuk, hogy közülük kerülnek ki legjelentősebb vízszennyezőink. A gyomirtószer-fejlesztés a totális hatású anyagok felé vette az útját, hiszen ezek használata különösebb szakértelmet nem igényel. Közülük is kiemelkedő a glyphosate, amely ráadásul felszívódó hatású hatóanyag, ezért évelő gyomok ellen is alkalmazható. A gyomfajok tekintélyes részében azonban a legkülönfélébb vonatkozásban tűrőképes vonalak is vannak, amelyek közül néhány például a glyphosate széleskörű alkalmazása után felszaporodhat, így az ilyen gyomok ellen ezt a hatóanyagot már nem alkalmazhatjuk eredményesen tovább.
Letöltés II. rész – 6,7 Mb

Darvas Béla és Székács András (2012): GM-növények: kártevők ellenálló és tűrőképessége  III. A kukorica mint transzgenikus vegyigyár.  Élet és Tudomány, 67 (10): 297-300.

A géntechnológiai úton módosított növények egy részét arra a célra fejlesztették ki, hogy elpusztítsák a kultúrnövények kártevőit. Hamarosan megjelentek azonban az ilyen növényekre tűrőképességet mutató kártevőnépességek is. A bulvársajtó ezeket nevezi hangzatosan „szuperkártevőnek”, holott éppen az ellenkezője lenne megdöbbentő, miszerint az élővilág nem képes alkalmazkodni a változáshoz. Az evolúció során ugyanis nagyfokú válaszképesség alakult ki a biológiai sokféleségnek köszönhetően, s ez az oka annak, hogy az ökológusok – az emberiség jövője tekintetében – kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a biodiverzitásnak.
Letöltés III. rész – 4,1 Mb

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás