Pannon Csillagda Bakonybélen

greenfo/MTI

2012. április 29. 8:39

Pannon Csillagda Bakonybélen

Mától fogadja a látogatókat a 421 millió forintból létrehozott 800 m2-es Pannon Csillagda, Közép-Európa legkorszerűbb csillagászati élménycentruma, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bemutatóhelye Bakonybélben.

Kétezer évvel ezelőtt csillag jelezte a sorsfordító eseményt, mely gyökeresen megváltoztatta a világot - ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Bakonybél és a Dunántúl életében is sok szempontból új korszak kezdődik a Pannon Csillagdával, ami egyedülálló létesítmény - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tegnapi megnyitón. A Pannon Csillagdának óriási szerepe lesz a környezettudatos gondolkodásban, amire nagy szükség van, hiszen a már meglévő ökológiai problémák mellett egyre nagyobb gondot jelent a fényszennyezés és az űrszenny is. Fazekas Sándor beszélt arról, hogy a természet csodáit ma a városi ember nem kapja meg, inkább lélekbúvárhoz jár és pirulákat szed; fontos, hogy a táj szépségében a városi ember is részesüljön.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntőjében visszaemlékezett a betlehemi csillag megjelenésére: azóta, vagyis kétezer év alatt nem csökkent az univerzum megismerése iránti vágy, ennek történetét mutatja be a csillagdában látható kiállítás; ezen kívül 3D-s planetárium és világszínvonalú távcsőpark található a csillagdában - összegezte.
Bakonybél azon munkálkodik, hogy a szelíd turizmust meghonosítsa a településen; a sikert jelzi, hogy évi 30 ezer vendégéjszakát regisztrálnak a helyi szállásadók - mondta Baky György, Bakonybél független polgármestere. Mára eldőlt egy régi vita: inkább áldás, mint átok a nemzeti park jelenléte a településen - nyilvánította ki véleményét.

Pannon Csillagda avatás MTI Fotó: Mohai BalázsPannon Csillagda avatás MTI Fotó: Mohai Balázs

A Pannon Csillagdát Halmos Ábel perjel, a bakonybéli Szent Mauritius Monostor vezetője áldotta meg, majd Fazekas Sándor és Puskás Zoltán avatták fel. A csillagdában csillagászattörténeti tárlat fogadja az érkezőket, amely a kezdeti, hajózásnál alkalmazott csillagászati navigációtól a távcsőfejlődésen át az űrkutatás csúcspontjainak számító Hold-utazásig és Mars-expedícióig vezeti a látogatót. A 400 négyzetméteres tárlat érdekessége az Opportunity marsjáró múzeumi minőségű mása; az eredeti 2004-től máig dolgozik a Marson. Itt látható a Namíbiában, Gibeon település mellett lehullott meteorit 22 kilogrammos darabja, és ki lehet próbálni egy F104-es vadászrepülőgép katapultülését; kiképzése alatt Neil Amstrong is ilyen gépen tanult.

A Pannon Csillagda SPITZ planetáriuma 54 személyes; négy műsorral várja az érdeklődőket. Az obszervatóriumban egy állványon négy távcsövet helyeztek el, mivel ezek nemcsak tudományos, hanem szórakoztató célokat is szolgálnak; egyik közülük egy naptávcső, így az obszervatóriumot nappal is érdemes felkeresni.

Pannon Csillagda  MTI Fotó: Mohai BalázsPannon Csillagda MTI Fotó: Mohai BalázsA kutatási program szakmai vezetője Sárneczky Krisztián csillagász, aki az általa felfedezett egyik kisbolygót Bakonybélről nevezte el. A mostani elképzelések szerint szupernóvákat keresnek majd.

A nyolcszáz négyzetméter alapterületű objektum nettó 421 millió forintból épült meg, európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv keretében és a vidékfejlesztési minisztérium 63 millió forintos önrészével.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés