A rovat kizárólagos támogatója

A Shell szerint jóval kevesebb olaj jut ki a Niger-folyó egyes ágaiba, mint egy olajszivárgásokkal foglalkozó amerikai cég eddig publikálatlan dokumentumai szerint. Az olajmultit perelni fogja a lakosság.

Az Accufacts nevű, olajszivárgásokkal foglalkozó amerikai cég eddig publikálatlan dokumentumai szerint 103 ezer és 311 ezer hordó közötti az az olajmennyiség, ami a Niger-folyó egyes ágaiban terül el. Ezzel szemben a Shell még 2008-ban úgy nyilatkozott, hogy csak 1640 hordónyi fekete arany került a Bodo város körüli vizekbe egy hegesztési hibának köszönhetően. Az Amnesty International, valamint a Környezetért, Emberi Jogokért és Fejlődésért Központ (Centre for Environment, Human Rights and Development, CEHRD) 2008 óta rendszeresen támadja a vállalatot, ugyanis szerintük a Shell több energiát fektet a PR-tevékenységekre, mint a szivárgás megszüntetésére.

A Shell adatait ezidáig még a nigériai kormány sem kérdőjelezte meg, csakhogy az Accufacts hozzájutott egy videofelvételhez, amit egy helyi lakos készített, ami alapján az amerikaiak úgy becsülték, percenként egy és három hordó közötti mennyiség szivárog. Egyébként ezt az elemzési technikát használták a 2010-es, mexikói-öbölbéli olajtragédia idején is a kifolyt mennyiség meghatározására. A Shell londoni szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a 2008-as adat nem a cég saját becslése volt, hanem, „mint minden olaj-szivárgás” esetében, ezúttal is egy szakértői csoport számítása volt.

A Guardian cikkében arra is rávilágít, hogy az olajcégre kemény év vár. Bodo város 11 ezer lakosa ugyanis életminőségük és egészségük megromlása miatt a londoni Leigh Day jogi iroda segítségével beperelték a Shellt. Az eljárás 2012 második felében kezdődik majd.

A Shellt korábban azzal vádolták meg, hogy közük van a Niger-deltában működő bandákhoz. Ezt azóta a cég több ízben is visszautasította.

Kapcsolódó anyagok:

Shell olajszennyezés Nigéria partjainál

30 évig tarthat a nigériai olajszennyezés megtisztítása

Shell olajszennyezés a Niger deltában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás