Hirdetés

Közösségi bölcsészkertté, a belváros új zöld oázisává szeretne alakulni az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi kampusz kertje, a VIII. kerületi Trefort-kert. A palántákat már kiültették.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudomány Kara 2002-ben költözött a Múzeum körúton található Trefort-kertbe az Astoriához. Az épületeket a költözködés előtt belülről újították fel, néhány évvel később pedig kívülről is visszanyerték régi fényüket: a Steindl Imre által tervezett Főépület és a Weber Antal tervezte A épület homlokzatát megtisztították az évtizedek alatt rárakódott koromtól és kosztól, így ezek immáron belülről és kívülről egyaránt a belváros díszére válnak.

A kampusz kertje, a Trefort-kert azonban eddig nem kapta meg azt a figyelmet és törődést, amit megérdemelt volna, de mostanában ez örvendetesen változik, a Trefort-kert apró lépésekben, szép lassan közösségi bölcsészkertté, a belváros új zöld oázisává alakul. 2009 tavasza óta a Kar egyik oktatója, Dr Devescovi Balázs adjunktus oktatási és kutatási feladatai mellett kari fenntarthatósági koordinátorként is dolgozik. Egyik feladata, hogy ötletekkel és szervezéssel a kari vezetőség kertszépítő törekvéseit segítse. Ebben kiváló partnerre talált az ELTE Füvészkert igazgatója, Dr Orlóci László személyében, aki egyben az Egyetem kertjeit is felügyeli. Első lépésként 2009-ben padokat és asztalokat telepítettek a kert belső terein, ahol a hallgatók és a napközben folyamatosan nyitott kert vendégei leülhetnek olvasni, pihenni, beszélgetni.

Ahhoz azonban, hogy a kar polgárai és minden látogató számára valódi, használható tér jöjjön létre, egész más, újszerű megközelítésre, és komoly előzetes tervezésre van szükség. A Füvészkert megújulásának mintájára ezért 2011. október 21. és 24. között az ELTE BTK és a MOME hallgatói számára „trefortzöld” címmel közösségi kerttervező workshopot tartottak. A sikeres program célja az volt, hogy a részt vevő hallgatók segítsék a Trefort-kert megújítását, gondolják ki ötlet-koncepcióit, a jelenlegi kissé elavult kertet közkertté, közösségi térré alakítsák, terjesszék ki a design eszközeivel.

2012. tavaszán végre megkezdődhetett a munka: a műhelyben született terveket is felhasználva és a Fővárosi Önkormányzatnál elnyert pályázat révén a Trefort-kert növényállománya megújult: a koros, beteg fákat ápolják, ifjítják, az odvas törzseket kezelik, az inváziós fajokat visszaszorítják.

Közösségi virágültetés a trefortzöldbenKözösségi virágültetés a trefortzöldben

2012. május 18-án immár második alkalommal tartottak közösségi virágültetést, amikor a kar hallgatói és oktatói közösen ültették el a Füvészkerttől kapott egynyári virágokat, hogy közös munkájuk révén szépüljön környezetük. A kertészkedés után a Könyvtár Klubban a workshop résztvevői bemutatták munkáikat, tájékoztatót adtak a Trefort-kert megújulásáról. Mindegyik terv a közösségi terek szinte teljes bezöldítésére irányul: minél kevesebb burkolt felület, minél több zöld, az autók kitiltása, nyitott, átjárható terek, és a kerékpárhasználat ösztönzése. A tervek megvannak, már csak az a kérdés, hogy mikor, milyen pályázaton lehet megszerezni azt a többmilliárdos forrást, amiből egy tényleg zöld belvárosi oázis létesülhet az egykori botanikus kertben, a mai Trefort-kertben.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás