Hirdetés

A Németországban letartóztatott alapítója, Paul Watson kiadatása ellen nemzetközi demonstrációra szólítja fel támogatóit a Sea Shepherd állatvédő szervezet. “Azt remélik, hogy akcióink megszűnnek, ha engem eltesznek az útból. Ez azonban nem sikerülhet ellenfeleinknek” – jelentette ki Watson egy lehetséges Costa Rica-i perre utalva.

A német bíróság jelenleg azt vizsgálja, hogy a 61 éves kanadai férfit kiadják-e Costa Ricának. Az ottani hatóságok a hajóforgalom akadályozásának vétségét róják fel az állatvédőnek. Az elfogatóparancsot egy 2002-es akció miatt adták ki ellene, amikor szervezete Guatemala partjainál dokumentumfilmet forgatott a brutális cápavadászatról.

Watsont május közepén az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján tartóztatták le a frankfurti repülőtéren. Bár óvadék ellenében szabadlábra helyezték, nem hagyhatja el Németországot a kiadatási eljárás lezárásáig. Emellett naponta két alkalommal jelentkeznie kell a rendőrségen. A "kapitány" sorsa feletti döntés a német igazságügyi miniszter kezében van.

A szervezet összefogásra szólította fel az üggyel szimpatizálókat, kérve, hogy a német követségek és konzulátusok előtt tiltakozva fejezzék ki véleményüket – olvasható a Sea Shepherd magyar nyelvű honlapján is. A felhívás hatására szerdán tüntetést rendeztek a budapesti német nagykövetség előtt is.

"Nem gondolom, hogy igazságtalan eljárásban lenne részem Costa Ricában. Tény, hogy a Sea Shepherd akciói az utóbbi két évtizedben rengeteg pénzbe kerültek a cápavadászoknak. Most ezt megbosszulhatják" – véli Watson. A környezetvédő megerősítette: bármi történik is vele, az nem befolyásolja a szervezet munkáját. "Ha nem harcolhatok is az első sorban, az óceánok pusztítása elleni ellenállás szimbólumaként élhetek a cellámban" – fejtette ki Watson.

A szervezet viszont keményebb szavakkal utalt honlapján alapítója esetleges elítélésére: "A cápauszony-maffia keze a Costa Rica-i börtönök falai közé is elér. Ha Paul Watson kapitányt kiadnák Costa Ricának, és ott börtönbe kerülne, semmi esélye sem lenne arra, hogy megérje a bírósági tárgyalást".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás