A rovat kizárólagos támogatója

Vasárnap a győri ETO parkba érkezett az Expedíciózz a háztartásban! rendezvénysorozat – az érdeklődők ezúttal is kiszámíthatták az ökológiai lábnyomukat.

A győri ETO parkban minden vasárnap délelőtt nagyszabású zsibvásárt tartanak, emiatt a délelőtti órákban igen nagy volt az érdeklődők száma a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársai és önkéntesei által felállított expedíciós sátraknál – tájékoztatta a Greenfo-t Lajtmann Csaba. A nagy roham aztán a vásár véget értével alábbhagyott.

A turné többi állomásához hasonlóan az érdeklődők itt is kiszámíthatták ökológiai lábnyomukat. Az ökológiai lábnyom fogalmát egy kanadai ökológus, William Rees alkotta meg a hetvenes években, majd a ’90-es évek első felében Mathis Wackernagel-el közösen fejlesztette tovább. A fogalom egy globális hektárban megadott értéket takar, melynek számítása során számba veszik egy adott embercsoport tevékenysége során felhasznált, illetve leadott energiát és anyagokat. A számítást elvégezve arra derül fény, hogy hány globális hektár föld és vízfelületre van szükség az adott folyamatok fenntartásához. Bármely régió gazdaságának – például a Föld egészének, vagy egy-egy országnak – kiszámítható az ökológiai lábnyoma, ezen túlmenően egyének, vállalatok, vagy akár nagy sportesemények környezeti hatását is fel lehet térképezni a módszerrel. Egy átlagos amerikai polgár lábnyoma 12,2 hektár, egy angolé 5,2. Egy indiai ugyanakkor csupán 0,8 hektárnyi területet használ. Ha javak és a fogyasztás egyenlően oszlana meg a világ lakosai között, akkor egy főre 2,2 hektár jutna.

Lajtmann Csaba elmondása szerint a győri kampánynapon nagyon sok kérdés érkezett a megújuló energia, ezen belül a napenergia, illetve a háztartási vegyszerek, tisztítószerek témájában – ez összefügg azzal, hogy főként ezzel kapcsolatos termékek voltak kiállítva a standokon. Győrből is sikerült felvenni a kapcsolatot a Földet körbehajózó magyarokkal, akiknek az újságírók több kérdést is feltettek műholdas telefonkapcsolaton keresztül.

Expedíciózz a háztartásban! Györben Expedíciózz a háztartásban! Györben. Kattintson a képre a fotógalériáért!

A Reflex Környezetvédő Egyesület egyik fő profilja a környezeti tanácsadás, ezen belül specialitásuk a környezeti jog. Foglalkoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos energetikai kérdésekkel, területi tervezéssel, helyi termékekkel, a hulladék minimalizálásával is – tehát komplexen kezelik a környezeti kérdéseket.

Az Expedíciózz a háztartásban! kampánykörút hétfőn Veszprémbe, kedden Székesfehérvárra, szerdán Pécsre, csütörtökön pedig Szegedre érkezik majd.
 

Kapcsolódó anyagok:

Napelemes játékautó az Ökoexpedíción

Ökoexpedíció Dobó István árnyékában

Ökoexpedíció Futurobinál

Startolt az ökoexpedíció

Expedíciózz a háztartásban! Veszprémben

Expedíciózz a háztartásban! Székesfehérváron

Expedíciózz a háztartásban! Pécsen

Expedíciózz a háztartásban! Szegeden

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás