Hirdetés

Nem hiába nevezik Szegedet a napfény városának, kellemesen szép idő fogadta a csütörtökön sátrait itt fölütő Expedíciózz a háztartásban! kampány látogatóit. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata szervezte akció utolsó állomásának házigazdája a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület volt.

A város nevezetes főterén, a Széchenyi téren felállított standoknál több száz érdeklődő fordult meg, és közülük legalább háromszázan informálódtak is, vagy bekapcsolódtak az ökojátékokba. Komplett iskolai osztályok éppúgy felkeresték őket, mint kisgyerekes családok, vagy iskolából, munkából hazafelé tartó fiatalok.

Mint Bojtos Ferenc, a CSEMETE irodavezetője elmondta, szervezetük fő profilja a környezeti nevelés, ezért az expedíció vándorkiállítási anyagai mellett a saját kiadványaikat, játékaikat is kihelyezték. Mivel a látogatóiknak a többsége fiatal volt, a játékoknak volt a legnagyobb sikere, amelyek nem csak szórakoztattak, hanem rajtuk keresztül azt is tesztelhették a vállalkozó szellemű játékosok, hogy milyen ismeretekkel rendelkeznek a környezettudatos életmóddal kapcsolatban.

A KÖTHÁLÓ minden városban kihelyezett öko tisztító- és takarítószereket bemutató termékpolca mellett saját polcon helyezték el a helyi termékeket, a szegedi kézművesek által készített környezetbarát gyerekjátékokat és más dolgokat. Annak érdekében, hogy a környezetbarát ismeretek terjesztése ne csupán egy napra korlátozódjon, a nyári programjaikat is ajánlották az érdeklődőknek.
A kiadványok között megtalálható volt az a város rehabilitációs sorozat, amelyet az egyesület két éve készített Szegednek hat témakörben, amelyek között a tömeg-, kerékpáros és gyalogos közlekedés éppúgy szerepelt, mint a városi zöldfelületek kérdése és más környezeti szemléletformálás. A füzetek között a Makó városának összeállított anyagok is helyet kaptak, amelyek a hulladékkezelésről, a biokertekről tartalmaztak tudnivalókat. Bár ezek az információs füzetek egy-egy város felkérésére íródtak, olyan tájékoztatást tartalmaznak, amelyek alkalmasak arra, hogy máshol is felhasználhassák őket.

Ökoexpedíció Szegeden Ökoexpedíció Szegeden. További fotókért katt a képre!

Az expedíció mozgalmas napjáról a Szegedi Városi Televízió több órán keresztül forgatott, az elkészült filmet a You Tube-on bárki megnézheti.
Szegeden sikerült a kapcsolatteremtés is a Föld körül hajózó Tempest legénységével. A hajósok elmondták, jelenleg Ausztrália felé haladnak. Bár a kitűzött 80 literes gázolaj felhasználást már többszörösen túllépték, hiszen 700 liter biodízelt fogyasztottak el, nem elégedetlenek, mert ha csak ezzel mozgatták volna a hajót, még Amerikába sem értek volna el. Ennyi hagyományos üzemanyaggal az Atlanti-óceánt sem tudták volna átszelni, ahhoz, hogy ekkora távot megtegyenek, sok alternatív megoldást kellett alkalmazniuk, beleértve a lapátolást is.
Az Expedíciózz a háztartásban! kampány első menete ezzel egy időre befejeződött, legközelebb szeptemberben találkozhatnak a kilenc nagyváros lakói az ökoismeret-terjesztő expedícióval.

Kapcsolódó anyagok:

Az Ökoexpedíció újabb állomása

Ökotudatosan a királynék városában

Ökológiai lábnyom számítás Győrben

Napelemes játékautó az Ökoexpedíción

Ökoexpedíció Dobó István árnyékában

Startolt az ökoexpedíció

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás