Ökotáborok a környezeti nevelés szolgálatában

2012. július 29. 9:15

Ökotáborok a környezeti nevelés szolgálatában

Az erdei iskolák és az és ökotáborok célja a környezeti nevelés, elsősorban a természeti környezettől eltávolodva, sok esetben városokban élő gyerekek "találkoztatása" a természettel és ősi, helyi ismeretekkel, hagyományos életmóddal.

Az ifjúság a saját érzékein keresztül tapasztalja meg, amit a szorgalmi időszakban a tankönyvekben láthatott. Igen sikeresek a Vindornyaszőlősön és Magyarókerekén szervezett ökotáborok.

Az erdei iskolák az iskolai oktatás programjába és a tanulmányi időszakba illesztett oktatótáborok, ahol osztályok közösségei vesznek részt. Az ökotáborok a nyári szünet választott, vagy jutalomként nyert oktatótáborai, ahol a gyerekek többnyire először találkoznak egymással. Mindkettő célja a környezeti nevelés, elsősorban a természeti környezettől eltávolodva, sok esetben városokban élő gyerekek "találkoztatása" a természettel és ősi, helyi ismeretekkel, hagyományos életmóddal. Egy jól szervezett erdei iskolában és ökotáborban az ifjúság a saját érzékein keresztül tapasztalja meg, amit a szorgalmi időszakban a tankönyvekben láthatott. Az így átadott és bemutatott ismeretek pedig mélyen beivódhatnak a gyerekek tudatába, egész életre szóló élményt jelenthetnek.

A zalaszentgróti CELODIN Zalai Alapítvány 2012. július 8-13. között természettudományos tehetséggondozó "Erdei hangya Ökotábort" szervezett Vindornyaszőlősön a TÁMOP 3.2.3-09/2-2010-0011 azonosító számú, „Kreatív Ifjúság a Zala-kanyarban” elnevezésű projektje keretében. A projekt az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósult meg. A táborba a 2011 nyarán táborozó 90 iskolás gyermek közül kiválasztott 30 legjobb képességű diák kerülhetett be. Vindornyaszőlős a Balaton térségében, a Keszthelyi-hegység északnyugati lábánál, a Vindornya-láp mellett helyezkedik el. Az igen hangulatos és vidám sátortábor programja a sok játék mellett elsősorban környezet- és természetvédelmi, ökológiai és csillagászati vetítéses előadásokból, túrából, terepi és mikroszkópos megfigyelésekből állt.

Szintén nagyon sikeres az "Ökotábor" a kalotaszentkirályi SILVANUS Ökológiai Egyesület és a miskolci HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület szervezésében, Erdélyben, minden év augusztusában. A Kalotaszegen, Magyarókerekén tartott táborokban kalotaszegi, szilágysági és magyarországi általános iskolák tanulói vesznek részt.

Fülep Teo

HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület


 
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés