A rovat kizárólagos támogatója

Részvételi demokrácia, tudatosság, kommunikáció – ezek voltak az 5. Ökopolitikai Nyári Egyetem tegnapi nyitónapjának kulcsszavai. A rendezvény idei mottója szerint a világvégén való kesergés helyett meg kell találni a releváns megoldásokat korunk kihívásaira.

Erre minden lehetőség adott volt, hiszen a nyitónapon Almádi István, Bodajk polgármesterének köszöntőjét követően a leginkább avatottak: Silke Krebs Baden-Württemberg zöldpárti kancelláriaminisztere, Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legifjabb tagja, a svéd kalózpárt képviselője és Schiffer András, az LMP képviselője, korábbi frakcióvezetője osztották meg gondolataikat a következő 100 év legfontosabb kihívásairól.
Az idei Ökopolitikai Nyári Egyetem első napja a válaszkereséssel telt. Míg délelőtt a tábor résztvevői konfliktuskezelő, mélyökológiai, interkulturális és Filippov Gábor közreműködésével politikai beszédírás tréningen vehettek részt, az esti plenáris ülés a túlélés lehetőségeit taglalta.

Silke Krebs zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy milyen eszközökkel sikerült Baden-Württemberget és lakóit egyre fogékonyabbá tenni a zöldpárt programja iránt, amíg mára a területen tevékenykedő cégek is belátják, hogy a klímavédelem mennyire fontos és a klímabarát működés az egyetlen fenntartható út. A svéd kalózpárt képviselője a kommunikáció mint erőforrás fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy az emberiség túlélése és a kommunikáció nem választható szét. A kalózok számára fontos, hogy a kommunikációhoz való hozzáférést semmilyen formában se korlátozzák, hiszen enélkül nem oldhatók meg az emberiség előtt álló problémák.

Schiffer András elmondta, hogy az elmúlt 10 évben érezhető a társadalomban egyfajta tudati változás, emellett a részvételi demokrácia és a fenntarthatóság fontosságáról beszélt. Beszédében kiemelte, hogy a vég nélkül kiaknázható erőforrásokat feltételező modernizációs paradigma megbukott, ezért nem részmegoldásokra, hanem a nagy rendszerek, mint Európa újragondolására van szükség. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az állam nem vonulhat ki a közszolgáltatások finanszírozásából, és a leszakadó régiók gazdasági újjáéledése felé nem a szociális rendszer leépítésén át vezet az út.

A nyári egyetem második napja a demokrácia és válság témája köré szerveződik majd: ma délelőtt Boda Zsolt a Zöld New Deal-ről tart előadást, Schiffer András, Marina Barbalata, Edouard Gaudot és Jiri Caslavka a színlelt demokrácia és az intézményes korrupcióról beszél, Karácsony Gergely, Csigó Péter és Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt alapítója a média és a társadalmi cselekvés összefüggéseit boncolgatja.
Délután ismert magyar közéleti bloggerek: Jámbor András, Panyi Szabolcs, Balavány György és Rajcsányi Gellért a blogírók hatalmáról és felelősségéről beszélget. Eközben Bodoky Tamás az oligarchák elleni harcra készíti fel az érdeklődőket. A délutáni plenáris ülés Fokasz Nikosz, Pogátsa Zoltán, Reinhard Bütikofer és Róna Péter közreműködésével az Euró(pa) projekt jövőjével foglalkozik.

Részletes program: http://greenacademy.hu/program/

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás