Hirdetés

Védetté nyilvánította Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a csepeli Tamariska-dombot. A terület jelenleg is őrzi a Csepel-sziget hordalékkúp-síkságára egykor jellemző – ma már kötött – futóhomok formakincset. A helyi kiskirályok sem tehetnek meg mindent.

A dombon foltokban még megmaradtak a jellegzetes nyílt és zárt homoki gyepek, illetve a homoki borókás-nyáras. A Tamariska-domb összesen 8 védett növényfajnak ad otthont. Legértékesebb élőhelyein, a homoki gyepeken megtalálható a magyar csenkesz, a homoki fátyolvirág, a homoki árvalányhaj, a budai imola, a báránypirosító vagy a homoki csüdfű. Az állatvilág is változatos, hiszen összesen 50 védett faj él ezen a területen – elsősorban olyanok, amelyek sikeresen alkalmazkodnak a környező lakóövezet zavaró hatásaihoz. A dombon fekvő feketefenyves ligetben fészkel és telel át az erdei fülesbagoly.

A Tamariska-domb a környező kertvárosi lakóövezet egyetlen nagyobb területű zöldfelülete, ennek megfelelően a csepeliek korábban is használták kikapcsolódásra, pihenésre. Országos jelentőségű védett természeti területként ez a funkció – a természeti értékek megőrzését, fenntartását és bemutatását prioritásként kezelve – továbbra is fennmaradhat. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – a helyiek törekvését támogatva – júniusban jelentette be a helyszínen, hogy országos védettséget kap a Tamariska-domb.
VM sajtóközlemény
 


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a héten bejelentette, hogy a Tamariska-domb országos természetvédelmi védettséget kapott. Arról azonban nem beszélt, hogy az eredetileg már védelem alatt álló terület védelmére a csepeli polgármester, a fővárosi Fidesz frakció, sőt egyik minisztertársa, Illés Zoltán törvénytelen eljárása miatt volt szükség. Ugyanis Német Szilárd csepeli polgármester javaslatára a törvényekre fittyet hányva kétszer is megszüntette a domb védettségét a fővárosi közgyűlés – a Jobbik asszisztálása mellett.

Az LMP és a helyi civilek végig kiálltak a terület védelme mellett, a törvénytelenségek miatt pedig a Kormányhivatalhoz fordultak. Időközben a törvényellenesen meghozott fővárosi rendeletet a főjegyző ki is hirdette a közlönyben. Az LMP többször figyelmeztetett, hogy ez veszélyes példával szolgálhat, és igen hamar eltűnhetnek a természetvédelmi területek a fővárosból. Rámutattunk arra is, hogy inkább büszkéknek kellene lennünk arra, hogy Budapest kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik Európában. Az ombudsman kiállását követően a domb kálváriáját végül Fazekas Sándor miniszter szüntette meg az országos védelem kihirdetésével. A védettség kihirdetésével végre úgy vehetik használatba a csepeliek a dombot, hogy közben az ott található védett értékek is fennmaradnak.

Tenk András
Önkormányzat képviselő LMP

Somfai Ágnes
Fővárosi képviselő LMP 

Kapcsolódó anyagok:

A Tamariska-domb védettségének visszavonásáról

Újra védett a Tamariska-domb

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás