A rovat kizárólagos támogatója

A látványos akcióiról híres szervezet a Pál-völgyi-barlangnál ünnepelte a születésnapját szombaton.

A Greenpeace célkitűzése szerint azért dolgozik immár tíz éve Magyarországon, „hogy egy jobb, egészségesebb, barátságosabb bolygó legyen az otthonunk.” Ez alatt az idő alatt tiltakoztak az ellen, hogy radar épüljön a Zengőn, és demonstráltak a Paksi Atomerőműben történt baleset miatt. Életnagyságú jegesmedvével látogattak el a Shell magyarországi székházához, hogy felhívják a figyelmet a sarkvidéki olajfúrások veszélyeire, fotókiállításon mutatták be a fukusimai katasztrófa utáni életet, Karbon-szaurusszal demonstráltak a Parlament előtt az elavult energiaforrások ellen és felléptek az almásfüzitői vörösiszap-tározó ellen. A híradókban visszatérő látványelemnek számító, konfrontálódó tüntetések mellett előfordult olyan eset is, amikor a kormány mellett állt ki a Greenpeace: az Európai Unió elnökségét vivő magyar kormányt támogatták a génmódosított élelmiszerek elleni küzdelemben.

Zengő-védők 2005 februárjábanZengő-védők 2005 februárjában

A Greenpeace szeptember 15-én ünnepelte a tízedik születésnapját Budapesten, a Pál-völgyi-barlang mellett található egykori kőfejtő völgyében. Földanya kegyes volt a környezetvédőkkel: bár előző nap esett az eső, szombat délutánra kisütött a nap. A hosszú kánikula után viszont kevesen készültek arra, hogy este hideg lesz a katlanban – talán emiatt kezdtek hazaszivárogni a résztvevők 10-11 körül.

Greenpeace-szülinap Greenpeace-sátrak a katlan rétjén

A rendezvény délután kettőkor kezdődött, főként gyerekprogramokkal: volt jelvénynyomás, horgászás, nagyméretű kugli, fotózkodás. A rendezők kiállították Valerie-t, a felfújható bálnát, és lehetett csocsózni, ping-pongozni is. Az a húsz ember, aki előre bejelentkezett, részt vehetett egy barlangtúrán. A Greenpeace aktivistája bemutatta, hogy hogyan szokták odaláncolni magukat különböző objektumokhoz, vagy fákhoz. A gyerekek kipróbálhatták, hogy hogyan vesznek mintát gázálarcban és vegyvédelmi ruhában a Greenpeace-esek szennyezett területekről. Egy karikaturista ingyen elkészítette az arra vállalkozók portréját.

Greenpeace-szülinap Láncolás-bemutató

Este a Védegylet Blues Band szórakoztatta az egybegyűlteket, majd nyolc órakor a Greenpeace csapata egy tortával vonult fel a színpadra. Közben francia ratatouille-t és magyaros paprikás krumplit ehettek, akik megéheztek. A buli a kákettŐk együttes fellépésével, majd a Korai ütősök vezette közös dobolással folytatódott, végül tánc következett a DJ-k szolgáltatta zenére.

Greenpeace-szülinap A Védegylet Blues Band koncertje
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás