Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Első alkalommal stabilizálódnak azon dél-ázsiai keselyűk populációi, melyek az 1990-es évek óta 99 százalékos hanyatlást éltek át. Mindez reményt nyújt arra, hogy a madarak megmenthetőek.

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a szarvasmarháknál alkalmazott fájdalomcsillapító (diclofenac) 2006-os betiltása Indiában és Nepálban visszaszorította a halálozások arányát három kritikusan veszélyeztetett keselyűfajnál. A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy madarak továbbra is „rendkívül sérülékenyek”, és több erőfeszítésre van szükség a gyógyszer illegális használatának visszaszorításához. A készítmény végzetes veseelégtelenséget vált ki a szarvasmarhatetemekkel táplálkozó keselyűknél.

Három keselyűfaj él az indiai szubkontinensen: a bengáli keselyű, a hosszúcsőrű vagy hindu keselyű, és a keskenycsőrű keselyű. Egyedszámuk a készítmény 1990-es évek közepén történt bevezetése után omlott össze. A gyógyszerrel a szarvasmarhák bélbetegségeit kezelték. Az elhullott marhák tetemét általában a szabadban hagyták, ahol a keselyűk táplálékforrását képezték.

Richard Cuthbert, a Királyi Társaság madárvédelmi programjának kutatója és a vizsgálat egyik szerzője szerint az eredmények „nagyon biztatóak, mivel korábban a populációk egyedszáma szinte minden évben megfeleződött.”

Annak ellenére, hogy Indiában állatgyógyászati célra a gyógyszer importálása, előállítása, forgalmazása és használata illegális, emberi változata elérhető, és egyesek ezt használják az állatok kezelésére. „Még mindig komoly erőfeszítésekre van szükség, a megmaradt apró madárpopulációk védelmében. Többek között le kell állítani az emberi készítmények illegális használatát” – mondja Vibhu Prakash, a vizsgálat vezetője.

Miután India és Nepál betiltotta az állatorvosi készítményváltozatot, a kutatók a keselyűhalálozások arányának csökkenését mutatták ki a régióban. Az új kutatás nem ad újabb populációs becslést, azonban a Bombayi Természettudományi Társaság 2007-es becslése szerint csak 11 ezer bengál, 1000 keskenycsőrű és 44 ezer hindu keselyű maradt Indiában. Korábbi populációik a kutatók szerint több tízmillió egyedet öleltek fel.

Kapcsolódó anyagok:

Mi mentheti meg a veszélyeztetett madarakat?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás