A rovat kizárólagos támogatója

Újbuda Önkormányzata 44 millió forintot szavazott meg kerékpáros fejlesztésekre a 2011-es költségvetésében, de végül a hivatal gyakorlatilag egy fillért sem költött erre a célra. A kerékpárosok felvonulással tiltakoztak Mikulás napján.

Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet erre a visszásságra, a Magyar Kerékpárosklub Dél-budai Területi Szervezete Mikulás-sapkás kerékpáros felvonulást tartott csütörtök késő délután, hogy a témában megfogalmazott nyílt levél átadása mellett szakmai egyeztetést tartson dr. Hoffmann Tamás polgármester úrral.

A munkaidővel átfedő időpont ellenére a felvonuláson a Magyar Kerékpárosklub több területi szervezete is képviseltette magát.
Hoffmann Tamás úr azonban hosszan várakoztatta a kerékpárosokat, akik végül a portásnak, illetve a polgármester titkárnőjének adták át a nyílt levelet.

A nyílt levél átadása a portásnakA nyílt levél átadása a portásnak

A nyílt levél szövege:

Tisztelt Polgármester Úr!

E nyílt levél átadásával arra kívánjuk felszólítani Önt, hogy hajtsa végre a kerületi képviselok 2011. évi döntését, azaz készítesse el / rendeltesse meg a 44 millió forint értékben megszavazott kerékpáros fejlesztéseket!

Bár december eleje van, mégsem Mikulás-ajándékot kérünk, csak azt szeretnénk, ha Újbuda végre megkapna egy régen megígért, kerékpáros közlekedést segítő csomagot. Mint bizonyára Ön is tudja, a kerékpározásra fordított forintok sokszoros hasznot hoznak a város levegojének, klímájának kedvezo változásával és a lakók közérzetének, egészségének javulásával. Budapesten évről évre folyamatosan növekszik (átlagosan évente 50-60 %-kal) azok száma, akik napi rendszeres utazásaikhoz a kerékpárt választják annak ellenére, hogy városunkban és itt a kerületben is alacsony az infrastruktúra fejlettsége.

A 2011. évben el nem költött 44 millió forint az újbudai költségvetés nem egész 2 ezreléke, ami segített volna Újbudát elindítani azon az úton, hogy kerékpárosbarát kerületté váljon. Nagy öröm volt számunkra, hogy a kerület képviselői annak idején végre kezdeményezoen léptek fel, és nem vártak a Fővárosra, és hogy ennek alapján elindult a szakmai előkészíto munka is a hivatalban. Szeretnénk, hogy e pozitív hozzáállás következo lépéseként Polgármester úr is vállalja fel a rá bízott feladatot, és valósítsa meg az elképzeléseket!

Kérjük, hogy tegye meg a 2011-es költségvetésben megszavazott alábbi tételek megvalósításához szükséges intézkedéseket:
• 8 millió forint a megfelelően kialakított köztéri kerékpártámaszokra,
• további 8 millió forint a megfelelően kialakított intézményi kerékpártámaszokra,
• 3 millió forint a kerékpártámasz-igények felmérésére és kommunikációra,
• 6 millió forint az egyirányú utcák ellenirányú megnyitására a kerékpáros forgalom számára,
• 12 millió forint kerékpárút-karbantartásra, -felújításra,
• 7 millió forint iskolai kerékpáros KRESZ-oktatásra.

Mi, akik nap mint nap kerékpározunk, már tudjuk, hogy a városban és a kerületben kerékpárral közlekedni – minden jelenlegi kényelmetlensége ellenére – jó, a kerületnek és lakosainak hasznos. A tervezett intézkedések végrehajtását ennél fogva természetesen nem is magunknak kérjük, hanem Újbuda teljes lakosságának: ha a fentieket megvalósítják, a kerékpározás egyre többek számára
valós közlekedési alternatíva lesz a kerületben, ez pedig olyan változásokat fog elindítani, ami mindannyiunk boldogulását és jobb közérzetét szolgálja.

Intézkedését várva, tisztelettel:
Budapest, 2012. december 4.

László János
elnök
Magyar Kerékpárosklub

Berta Krisztián
titkár
Magyar Kerékpárosklub
Dél-budai Területi Szervezete

Itt található egy képgaléria az eseményről.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás