Hirdetés
greenfo/MTI

Sikeres évet tudhat maga mögött a Fővárosi Állat- és Növénykert: korszakos uniós projekteket fejezett be, és különleges állatokkal bővült. Hamarosan a szomszédos Vidám Park területével is gazdálkodhat, és már csak pénz kell a Pannon Ősparkra, és a Magyar Meseparkra. Az intézmény eredményeiről és terveiről az idén újraválasztott főigazgató, Persányi Miklós számolt be.

A park életét és jövőjét jelentősen befolyásoló döntést hozott nemrég a Fővárosi Közgyűlés: a szomszédos Vidám Park területét 2013 elejével az állatkert kezébe adja. A szórakoztató park szeptember végén vonul le a területről és fejezi be működését. Az állatkert már az év elején megkezdheti működését a park korábban is használt területén, ahol pónipark és állatsimogató működött – emlékeztetett a főgzgató.  "Az év végén elkezdjük belakni a Vidám Park teljes területét. 2013 folyamán adjuk be a pályázatot, amely az ottani fejlesztésekhez elegendő pénzt biztosíthatja. A Magyar Mesepark kialakításának lépéseit jövőre már biztosan, az úgynevezett Pannon Őspark rész létrehozását pedig akkor kezdjük meg, ha elegendő pénz jut a fejlesztésre" – tette hozzá.

Persányi Miklós az optimális terv megvalósításában reménykedik. A minimális tervek szerint is lesz mesepark és ősvadon, de az optimális projekt megvalósulásával a fővárosi állatkert nem átlagos állatkert lesz, hanem Európa legnagyobb "biodómja". Ha minden jól megy, a télen-nyáron kétezer ember befogadására képes kertrész 2016-ra, a Fővárosi Állat- és Növénykert megnyitásának 150. évfordulójára el is készülhet. "A 3,5 hektáros mesepark mindenképpen elkészül, ám ha sikerül mindent megvalósítani, akkor a biodómmal, a Pannon tenger akváriummal és a parkolóházzal kiegészülve európai vonzerejű turisztikai attrakcióvá válunk. Ha a minimumtervet valósítjuk meg, akkor is közép-európai vonzerejű lesz intézményünk" – vélekedett Persányi, aki szerint az állatkert bővítése, illetve a Pannon park megvalósításának terve a kormány támogatását is élvezi.  A főigazgató kitért arra is, hogy a területbővítésre az intézményben élő lakók miatt is szükség van. Így ugyanis megakadályozható az, hogy a területhiány miatt eltűnjenek például az elefántok, az orrszarvúak vagy a jegesmedvék. Meg kellett viszont válni a sarki farkasoktól: fokozatosan kiöregedő állományuk utolsó két tagját másik állatkertbe költöztették. Marosvásárhelyen találtak új otthonra a mandrillok, az ő tartásukhoz szükséges vizes-párás technológiát ugyanis már nem viselte el a nekik kialakított épület.

Remek álltszaporulat

Közép-Európa messze legváltozatosabbnak tartott állatgyűjteménye jelentősen gyarapodott 2012-ben. Bővült az állatok listája a csupasz turkálókkal, az elektromos angolnával, a húsevő pirájákkal, sőt a különleges orchideamanókkal is. Két zsiráfborjú született, és sikerként könyvelhető el, hogy felnőtt egy jácintkék arafióka, amely a világ legnagyobb papagájfajának képviselője – mondta a főigazgató.

Varázshegyben Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója MTI Fotó: Kovács AttilaVarázshegyben Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója MTI Fotó: Kovács Attila

Megújult a Varázshegy

Nem csak az állatfajok gyarapodása miatt volt sikeres az elmúlt év a városligeti intézmény számára, sikerült befejezni mind az öt, európai uniós támogatást élvező projektjét. A legnagyobb ilyen projekt a Varázshegy rekonstrukciója volt. A májusban átadott komplexumnak már 480 ezer látogatója volt, hozzávetőleg annyi, mint az ország legnagyobb múzeumainak. A 3500 négyzetméternyi komplex kiállítás- és rendezvénytér az életről szóló "mesék" sokaságával 16 teremben, két vetítőteremben várja a vendégeket, akik százféle élő állattal, a természet legfurcsább, legérdekesebb jelenségeivel ismerkedhetnek meg.

Megszépült a főbejárat

Befejeződött decemberben a főkapu rekonstrukciója is: a korábban a gazdasági, pénzügyi részlegek által használt épületek helyén vendégfogadó területet alakítottak ki, ahol a legjobb minőségű cukrászdák süteményeivel vetekszik a kínálat. Nemcsak a kapu műemléki díszei, a Zsolnay tetőcserepek és a kőjegesmedvék pompáznak új színben, hanem új díszburkolatot kapott a kapu előtti tér az utca felől és a belső oldalon is. Persányi elmondta, hogy a hagyományos nyári koncertek közül többet is ezen a területen rendeznek majd meg.

Korszerűsítették a fűtést

2012-ben kiépült az a termál távfűtési rendszer, amely a Széchenyi fürdő felesleges termálhőjét elvezetve fűt 26 állatkerti épületet. A tél végi próbafűtések után megtörtént a burkolat-helyreállítás, az újraaszfaltozás, majd az esővíz-szüretelő rendszerek kiépítése, ősztől pedig már a tervek szerint működtethették a költséghatékony fűtési rendszert – mondta el a főigazgató.

Gyarapodott a növénygyűjtemény is

Botanikailag felfrissült és gazdagodott a japánkerti gyűjtemény, a délkelet-ázsiai és az észak-amerikai arborétumi rész is: megszabadultak az invazív növényektől és kiépítették a szivárogtató rendszert, hogy a területekre jellemző különleges növények a lehető legmegfelelőbb környezetben élhessenek, teljesebbé téve az állat- és növénykert arculatát.

Persányi Miklós szerint a következő év legfontosabb feladata a Pannon Park projekt előkésztése, illetve az, hogy a legmegfelelőbb és legméltóbb módon népesítsék be állatokkal azokat a területeket, amelyek jelenlegi lakói a Vidám Park területére költözhetnek. Szükség is lesz az új területekre, hiszen május-júniusra egy elefántborjú születését várják Angele-től, a tízéves elefántlánytól. Emellett várhatóan új gorillanőstény és kicsinyével együtt egy új orángután nőstény érkezik az intézménybe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás